Vind jouw product hier

DPC Dak eraf!

on 18-04-2018

Wat zijn innovatieve, duurzame en lokale alternatieven voor de asbestdaken van de Groninger boerderijen?Dat was de centrale vraag voor de design pressure cooker die we hebben georganiseerd in opdracht van de Provincie Groningen, Libau en Boerderijenstichting Groningen.

In 2024 moeten alle asbest daken zijn vervangen door nieuwe daken. Het betreft zo’n 120 miljoen m², waarvan zo'n 75% in de agrarische sector. In Groningen komt asbest veelvuldig voor als dakbedekking op de (karakteristieke) agrarische schuren en stallen.

dak_eraf_dak_512_01


lees verder >


Duurzaamheidsaward voor We gaan het meemaken

on 05-04-2018

'Het gaat over innovativiteit, de verankering, de cross over, het gaat over mensen.’ Mooie woorden van de jury over ons project We gaan het meemaken. Afgelopen week wonnen we met het project de Duurzaamheidsaward 2018. De prijs is een initiatief van de Provincie Groningen en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De concurrentie was stevig. Uit 23 projecten was een voorselectie gemaakt van 3; We gaan het meemaken, Bos en Hout en Waste no Waste. De provincie wil met de award laten zien welke initiatieven er zijn en welke projecten er lopen op het gebied van duurzaamheid.

duurzaamheidsaward2018


lees verder >


We gaan het meemaken krant

on 16-02-2018

krant_wghm_200_02Als afsluiting van het project We gaan het meemaken hebben we een krant gemaakt waarin je meer leest over het project en de resultaten.

'Fantastisch dat mensen, jong en oud, kennis hebben kunnen maken met de nieuwste ontwikkelingen' - schrijft burgemeester Koos Wiersma in zijn column.

Klik op de foto om de krant te lezen!


lees verder >


Expo We gaan het meemaken in het provinciehuis

on 18-01-2018

expowghm_provhuis_512Dinsdag 16 januari opende gedeputeerde Nienke Homan de tentoonstelling van het project "We gaan het meemaken" in het provinciehuis.

De Provincie ondersteunt het project financieel. Homan vertelde dat ze blij was met deze presentatie. Het is een voorbeeld van de waarde die provincie Groningen kan toevoegen aan een project en het toont en dat er kansen liggen voor een duurzame lokale productieketen. De tentoonstelling is te zien tot 12 februari.


lees verder >


Proefopstelling Window to Europe in Leeuwarden

on 20-12-2017

smart_leeuwarden_512

Eileen Blackmore werkt aan een nieuw project voor Leeuwarden Fryslân 2018: Smart Leeuwarden. Een van de onderdelen van dat project is ‘Window to Europe’. We maken in 2018 een real time connectie met andere steden in Fryslan of Europa. Eind december kun je een proefopstelling van Window to Europe meemaken in Leeuwarden. Er staat een scherm in de Nieuwe Oosterstraat en een op het plein van de Blokhuispoort. Dan testen we de techniek, reacties en de real time vertaler.


lees verder >


Vijf ontwerpen blijvend te zien of te koop

on 03-10-2017

Wat was het een mooie dag, zondag 1 oktober. Blauwe lucht, blije mensen en veel mooie producten in de leukste winkels van Groningen. We hebben veel positieve reacties gehad – super leuk!

In opdracht van House of Design zijn vijf ontwerpen gemaakt voor Wonen in Groningen 2017. Deze zijn blijvend te zien en enkele zijn te koop in de winkels!

Twee ontwerpen worden verkocht: ‘grow up’ van studio joop bij FOLK conceptstore en ‘Ophimmeln’ van Wei – Kookgerei van Lisette Bokma bij HOLTBAR conceptstore.
Drie ontwerpen zijn blijvend te zien: uithangbord van Smederij Atelier Caspers voor Verroest – Industrial l Vintage l Design, dukdalf als display voor verlichting van Christiaan Koopman voor Laif & Nuver en het ruimtelijke object van Wieke Alberts voor O42 Interieur.

036__janna_bathoorn___studio_stedum_512


lees verder >


Nieuw lokaal design bij Wonen in Groningen

on 25-09-2017

Voor Wonen in Groniingen werken vijf ontwerpers met vijf winkeliers aan nieuwe producten voor de winkels, gemaakt van lokale gewassen of restmaterialen.

De koppels zijn: HOLTBAR + Lisette Bokma, Laif & Nuver + Christiaan Koopman, FOLK + studio joop, Verroest + Ron Caspers en O42 Interieur + Wieke Alberts.

Zondag 1 oktober presenteren de ontwerpers de uitkomsten en het werkproces in de winkels. Daarnaast is er een gevarieerde winkelroute met allerlei lokale producten en lekkernijen.

wig17_campagnebeeld__studio_stedum_512


lees verder >


Workshop 3D tekenen & printen in Leens

on 11-09-2017

Heb je altijd al eens willen weten hoe de 3D printer werkt? Kom dan zaterdag 16 september naar de bibliotheek van Leens. Dan organiseert House of Design een workshop 3D tekenen en printen voor het hele gezin. Tussen 10.00 en 13.00 kun je kennismaken met de tekenprogramma's, de printer en het materiaal waarmee je print. Nieuwsgierig? Kom kijken en doe mee! De toegang is gratis.

hod_leens_svdb-35_512_02


lees verder >


Lezing ontwerpers 11 september in Leens

on 20-07-2017

Wil je meer weten van het werkproces van de ontwerpers? Dat kan! Maandag 11 september kun je naar een lezing van de ontwerpers die mee hebben gewerkt aan We gaan het meemaken. Zij vertellen over hun materiaalonderzoek en werkproces.

Volken de Vlas en Gerard de Hoop onderzochten klei, baksteen en schelpen en zijn nu bezig met het ontwikkelen van terrazzo. Paul Bloemers heeft gewerkt met de stengel van koolzaad en hier plaatmateriaal van gemaakt èn dit gecombineerd met 3D-print elementen. Simone Larabi experimenteert met hennep en chitine voor akoestische panelen en Melle Koot heeft gewerkt me zeewier en daar plantenpotje van gemaakt.

hod_leens_svdb-10_512


lees verder >


Zelfvoorzienend café voor Welcome to the village

on 19-07-2017

Voorafgaand aan het festival Welcome to the Village is er DORP, een platform voor innovatie. Professionals, startuppers en studenten werken samen aan innovatieve oplossingen. Tijdens het festival kunnen ze worden gepresenteerd, toegepast en getest.

House of Design werkt mee aan de vraag voor het ontwikkelen van een tijdelijk café dat zelfvoorzienend is. We organiseerden een design pressure cooker op donderdag 20 juli. Gedurende deze sessie heeft het team aan een blauwdruk gewerkt voor het café. Het verbinden van ontwerpers aan het energievraagstuk is voor ons interessant. Hoe kun je duurzaam ontwerpen én met energie oplossingen komen, hoe kun je dit integreren. We zijn benieuwd naar de uitkomsten!

wttv_dpc_cafe_512

 


lees verder >


Geslaagde opening expositie

on 02-07-2017

Samen met de partners en bezoekers hebben we vrijdagmiddag de expositie rondom We gaan het meemaken geopend! Het was een zeer geslaagde middag met leuke gesprekken en ontmoetingen. We waren erg blij met de enthousiaste woorden van burgemeester Koos Wiersma.

De expositie is te zien in de bibliotheek van Leens tot 30 september. Je kunt er zien, voelen (en ruiken) wat de ontwerpers hebben gedaan met het lokale materiaal.

Melle Koot heeft plantenbakjes gemaakt van zeewier, Simone Larabi toont haar experimententen met hennep en chitine om mooie wandkleden te maken, Paul Bloemers laat zien hoe hij van koolzaad stengel plaatmateriaal heeft gemaakt en Volop heeft de regio en haar schatten ontdekt en heeft verrassende ontwerpen gemaakt van klei, schelpen en steen. 

hod_leens_svdb-20_512_03

(fotografie: Sander van der Bij)


lees verder >


Wonen in Groningen is going local

on 22-06-2017

We presenteren zondag 1 oktober producten gemaakt van lokale materialen, lokale lekkernijen en lokaal talent in de leukste interieurwinkels in Groningen.

En we doen iets nieuws! Ontwerpers werken met winkeliers aan nieuwe producten voor de winkel - gemaakt van lokale materialen. Hiervoor hebben we - als start van het werkproces - een design pressure cooker georganiseerd met 5 winkeliers en 5 ontwerpers. De koppels zijn: Holtbar met Lisette Bokma, Laif & Nuver met Christiaan Koopman, FOLK met Studio Joop, Verroest met Ron Caspers en O'42 met Wieke Alberts.

Je kunt zondag 1 oktober de uitkomsten van dit onderzoek zien in de winkels. De route wordt aangevuld met winkels en horeca die een lokaal product verkopen of uitlichten.

Volg onze website of facebookpagina voor updates!

watertoren_hod_svdb-4_512

Foto: Sander van der Bij.


lees verder >


Expositie in Leens

on 12-06-2017

Vrijdag 30 juni is de opening van de expositie van We gaan het meemaken in de bibliotheek in Leens. Aanvang 15.30 uur.

Je ziet dan de resultaten van het materiaalonderzoek, presentatie 3D denken en doen met scholieren, onderzoek naar leefbaarheid door studenten van de Hanzehogeschool.. en meer!

wghm-expositie-uitnodiging-voorkant_512


lees verder >


Stro van koolzaad proefjes

on 08-05-2017

Paul Bloemers werkt met stro van koolzaad. Het is een lastig proces, want het wil niet binden. Deze vorm is gelukt door het toevoegen van epoxy. Hij gaat nu verder met het zoeken naar een natuurlijk bindmiddel.

proef_koolzaadstro_512


lees verder >


Simone Larabi experimenteert met hennep

on 24-04-2017

Voor het project We gaan het meemaken onderzoekt Simone Larabi de toepassingen van hennep en regionale planten en bloemen. De techniek die ze gebruikt is naaldvilten. Met als resultaat ruig vilt met verschillende kleuren en texturen. Hennepvezel laat zich uitermate goed vervilten waardoor ook andere materialen mee gevilt kunnen worden.

overzicht_naaldviltnaald_lr_512


lees verder >


Network meeting Circular Design in Groningen

on 30-03-2017

Woensdag 5 april is er een bijeenkomst in Groningen met de belangrijkste stakeholders van Circular Design. Met experts van universiteiten, bedrijven en design centra uit Nederland, Spanje, Zweden en Ierland. Er wordt gesproken over actuele ontwikkelingen in circulair design training en de educatieve aanpak in Europa.

l4ids_630px_512


lees verder >


Drie Aanbevelingen uit de creatieve industrie voor het regeerakkoord

on 13-03-2017

De Nederlandse creatieve industrie biedt een nieuw kabinet haar kennis, kunde en creativiteit aan bij het oplossen van grote vraagstukken waarvoor we de komende jaren gesteld worden, zoals de ruimtelijke gevolgen van klimaatadaptatie en de keuze voor duurzame energie, het realiseren van één miljoen nieuwe woningen, aanpassing voor krimp in de regio, vormgeven aan veranderingen in zorg en onderwijs en het bestrijden van maatschappelijke tweedeling.

In de brief die vandaag werd verstuurd aan de leiders van de tien grootste politieke partijen, doen de ondertekenaars drie aanbevelingen.

Lees verder waarom ontwerpkracht van belang is voor het Nederland van morgen.


lees verder >


De Bovenkamer van Groningen wint de Watertorenprijs 2016

on 28-02-2017

HOERA! De bovenkamer van Groningen heeft de Watertorenprijs 2016 gewonnen.

Uit het juryrapport: 'De unieke kwaliteiten van de toren, een rijksmonument, zijn bij de herbestemming niet alleen goed gerespecteerd, de nieuwe functie profiteert optimaal van de bijzondere ruimtelijke karakteristiek van de toren.'

Gister hebben we de prijs in ontvangst genomen en het gevierd met onze partners van NESK en Het Paleis en andere genodigden. Architect Luc Veger vertelde over de herbestemming en zijn passie voor watertorens.

Hier lees je meer over de toren.

eileenmetwatertorenprijs2016_200.watertoren-plan-doorsnede-uitsnede_200


lees verder >


3D tekenles in Wehe Den Hoorn

on 24-01-2017

Vandaag kregen docenten van het Hogeland College in Wehe den Hoorn een workshop 3D denken en doen. Ze leerden werken met programma’s als Doodle3D Transform en Tinkercad.

Later in februari geven we een workshop aan de scholieren.

image1_512_02


lees verder >


Melle Koot onderzoekt de mogelijkheden van olifantsgras en zeewier

on 20-12-2016

Voor het project We gaan het meemaken onderzoekt Melle Koot de materialen olifantsgras en zeewier. ''Het ontdekken van nieuwe mogelijkheden is als een feestje, er vervolgens een nieuw product mee maken is nog leuker!’. Melle ontwerpt interieurs, unieke meubelstukken en interieurobjecten voor bedrijven, beurzen en particulieren. In 2010 ontvingn hij van wethouder Ton Schroor de prijs voor duurzaamste ondernemer.

Lees meer op de projectpagina van We gaan het meemaken of wegaanhetmeemaken.tumblr.com

005__janna_bathoorn_512


lees verder >


De mooiste watertoren van Nederland

on 19-12-2016

Hoera! Hoera! De Watertoren is in november gekozen als mooiste watertoren van Nederland. En de toren eindigde op de 13e plaats op de lijst van mooiste monumenten in Groningen. Wat hebben we toch een fijne werkplek!

Jij kunt ook genieten van deze bijzondere toren en het geweldige uitzicht. Klik hier voor meer informatie over de ruimtes die je kunt huren.

12552919_994435517298601_6743464536151180316_n_512_01_512


lees verder >


Ontwerper Paul Bloemers wil plaatmateriaal maken met een positieve footprint

on 15-12-2016

Paul Bloemers is ontwerper, meubelmaker en ondernemer. Hij is altijd gefascineerd geweest door vormen in de brede zin. Als kind al was hij op zoek naar nieuwe vormen, maar in een functionele context. 'Ik heb mij altijd verbaasd over de lelijkheid van veel functionele ontwerpen.’ Later is de liefde voor mooie materialen erbij gekomen.

Lees meer op de projectpagina van We gaan het meemaken of wegaanhetmeemaken.tumblr.com

004__janna_bathoorn_512


lees verder >


Ontwerper Simone Larabi gaat aan de slag met hennep en vlas

on 06-12-2016

Ontwerper Simone Larabi gaat voor het project 'We gaan het meemaken' aan de slag met hennep en vlas. Haar ontwerpen zijn vaak toegespitst op de natuurlijke omgeving van een project en vertellen dan ook een specifiek maatschappelijk verhaal.

Dit sluit perfect aan bij ons project in De Marne. Lees meer over haar plannen op ons blog!
wegaanhetmeemaken.tumblr.com

2.beelden_512


lees verder >


Materiaalonderzoek door Volken de Vlas en Gerard de Hoop

on 28-11-2016

Voor het project 'We gaan het meemaken' werken Volken en Gerard samen aan het materiaalonderzoek: 'De streekeigen materialen die ons aanspreken zijn de meest elementaire basismaterialen die in de Marne voorhanden zijn: schelpen, klei, zand, visafval, vezels van gewassen, hout.' .. lees meer op ons blog!

wegaanhetmeemaken.tumblr.com

betonsteenexperiment-02lr_512_01


lees verder >


Ontwerp en 3D print De Groene Peper

on 21-11-2016

Eileen Blackmore en Deborah Smit van House of Design hebben gezorgd voor het ontwerp en de 3D print van De Groene Peper. Dit is een prijs voor een grensverleggend, innovatief en/of inspirerend voedsel-initiatief in of in de buurt van Groningen dat een blijvend effect heeft in deze regio.

De prijs is gewonnen door 'De Wortel van Vier', een restaurant in Beijum waar heerlijke maaltijden worden bereid met producten uit de AH die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten.

De prijs is een initiatief van de gemeente Groningen en werd uitgereikt tijdens inspiratiefestival Let's Gro.

20161112_140747_512


lees verder >


Tour de Marne | informatie en inspiratie voor materiaalonderzoek

on 02-11-2016

Voor het project We gaan het meemaken doen vijf ontwerpers materiaalonderzoek in de regio De Marne. We waren met Gerard de Hoop, Melle Koot, Volken de Vlas, Simone Vermaning en Paul Bloemers een hele dag op pad om ons te informeren en te laten inspireren.

Tijdens de 'Tour de Marne' bezochten we Museum Wierdenland, het Visserijmuseum en het Vlasmuseum. Deze musea vertellen prachtige verhalen over het landschap, de mensen, de maakindustrie en het gebruik van gewassen en technieken door de jaren heen. Heel inspirerend!

Voor meer info en foto's zie de projectpagina of ons blog: wegaanhetmeemaken.tumblr.com.

groep02__janna_bathoorn_512


lees verder >


Geslaagde aftrap van het project 'We gaan het meemaken'

on 05-10-2016

Goede gesprekken en presentaties voor een divers en geïnteresseerd publiek - het was een geslaagde dag! We hebben gemerkt dat het onderwerp leeft bij beleidsmakers, ondernemers, docenten, scholieren en ontwerpers.

zie de projectpagina of ons blog: wegaanhetmeemaken.tumblr.com voor foto's en meer..

tumblr_oeiyqlrmss1ve4w3bo10_1280_512_02

Fotografie: Janna Bathoorn.


lees verder >


SAVE THE DATE! Bedrijvigheid in De Marne

on 13-07-2016

Vrijdag 23 september organiseren we samen met de gemeente De Marne een bijeenkomst rondom de maakindustrie in die regio. De gemeente wil het bedrijvenpark een impuls geven en heeft o.a. het bestemmingsplan aangepast. House of Design start in september met het project ‘We gaan het meemaken’. We onderzoeken de mogelijkheden van lokale gewassen, materialen, kennis, talent en vraag, om te komen tot lokale duurzame productieketens voor de regio.

demarne


lees verder >


Biomimicry tijdens De Nacht van Kunst en Wetenschap

on 23-05-2016

Voor ontwerpers en uitvinders is de natuur een bron voor inspiratie en kennis. Bekende voorbeeld zijn de ontwikkeling van klittenband en het werk van de gebroeders Wright (vliegtuigen).

House of Design toont tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap de kracht van Biomimicry – design geïnspireerd op de natuur - binnen het thema het hart.

Met korte presentaties en workshops van Ingrid de Pauw en Mickey Schepers.

drive-design-strategies-inspired-by-nature-22-638_512


lees verder >


Project Souvenirs van It Erfskip van start

on 12-05-2016

Tijdens de eerste workshop werd door vrijwilligers, ontwerpers en kunstenaars gewerkt aan de souvenirs voor Leeuwarden 2018.
House of Design is artistiek kwartiermaker, ontwikkelt workshops en betrekt ontwerpers voor dit project.

13226688_10206170993304796_8713116920262464328_n_512


lees verder >


SAVE THE DATE: Wonen in Groningen 2016

on 27-04-2016

De data voor 2016 zijn bekend! Zaterdag 1 en zondag 2 oktober kun je in de binnenstad van Groningen van alles op het gebied van design en lifestyle zien, voelen, proeven en uitproberen!
We zijn nog druk bezig met het programma, maar enkele woonwinkels die zeker meedoen zijn: Laif & Nuver, Stadse Fratsen, FOLK conceptstore, O42 Interieur, Woonn en Nul50 interieur.


lees verder >


Samen ontwerpen we de toekomst!

on 09-03-2016

House of Design zoekt studenten voor projecten rondom duurzaam design en internationale samenwerking en projectfinanciering. Wie bieden je een uitdagende stage voor een periode van 6 maanden.

Je maakt kennis met actuele thema's als biobased design, digitale fabricage, circulaire economie, downloadable design en biobmimicry en werkt aan nationale en internationale projecten. Ons kantoor is gevestigd in de watertoren bij het Noorderplantsoen.

12552919_994435517298601_6743464536151180316_n_512


lees verder >


House of Design werkt samen met Leeuwarden-Fryslan 2018

on 08-03-2016

Er wordt steeds meer duidelijk rondom Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Achter de schermen worden allerlei projecten opgezet en ontwikkeld.

Eileen Blackmore van House of Design is gevraagd - binnen het thema ecology - onderzoek te doen naar innovatie op het gebied van circulaire economie. Hieruit zijn enkele onderwerpen gekomen die de komende tijd verder worden onderzocht. Bijvoorbeeld de mogelijkheden van een regenwaterdouche voor bezoekers van festivals en andere evenementen tijdens Leeuwarden-Frysland 2018, het verduurzamen van muziektenten voor festivals en de BoBtap met koolzuurhoudend kraanwater.


lees verder >


Een inspirerende dag voor ondernemers

on 13-12-2015

'Een inspirerende dag' - noemde Jan Melein van Hydrowashr de design pressure cooker rondom het thema water. Hij deed mee omdat hij nieuwe afzetmarkten zoekt voor zijn product. Met zijn Hydrowashr integreert hij het wassen en drogen van handen in één apparaat.

De design pressure cooker werd georganiseerd door House of Design en de Frisian Design Factory op 8 december in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

dpc_hydrowashr_copy_512


lees verder >Share |