Vind jouw product hier

Biobased Chemicals: Spinnende geiten
21-06-2013

Al langer worden de unieke sterke materiaaleigenschappen en mogelijke toepassingen van spinnenzijde onderzocht, inclusief commercieel haalbare productieprocessen. Ook al langer wordt gezocht naar Spidermanachtige (lichtgewicht) kogelvrije pakken voor soldaten en politie, waarbij spinnenzijde weefsels uitkomst kunnen bieden.

In Nederland heeft de kunstenares Jalila Essaidi de stoute schoenen aangetrokken en samen met het Forensic Genomics Consortium (zie http://www.forensicgenomics.nl), de Universiteit van Leiden en Utah State University een spectaculair kunstproject gerealiseerd gericht op een bijna kogelvrije huid van spinnenzijde die .22 kaliber kogels met gereduceerde snelheid kan tegenhouden.

De huid bestaat uit een raster van menselijke huidcellen en spinnenzijde (als laag onder de opperhuid). In de videoopname met een hoge-snelheidscamera is goed te zien dat weliswaar de kogels diep de huid indringen (dus helaas nog wel veel interne schade zouden aanrichten), maar de huid als zodanig niet beschadigen.

Voor het kunstproject van Essaidi is gebruik gemaakt van het door onderzoeker Prof. Randy Lewis van Utah State University ontwikkelde commerciële productieproces van spinnenzijde. Lewis gebruikt E.Coli bacteriën, genetisch gemodificeerde alfalfa, transgene zijderupsen en transgene geiten. De essentiële stap is de winning van spinnenzijde (grotendeels bestaande uit eiwitten) uit de melk van transgene geiten. De transgene geiten groeien uit eicellen die met spinnengenen, verantwoordelijk voor de productie van de zijde, zijn gemodificeerd. De zijde uit de geitenmelk is geweven vijf keer sterker dan staal en uiteraard veel lichter. Het is ook sterker dan Kevlar en kan tot veertig procent van de eigen lengte uitrekken. Het is daarmee flexibeler dan nylon.


Voor meer informatie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Spider_silk
http://news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/body-armor-spider-silk-121015.htm
http://sbc.usu.edu/htm/silk

 

schermafbeelding_2013-06-19_om_13.10.13

Bron: http://inhabitat.com/transgenic-spider-goat-hybrids-produce-tougher-than-steel-silk/


<< back

Share |