Vind jouw product hier

Biobased Design op Open Lab Ebbinge
03-10-2012

Tijdens het slotcongres van Creative City Challenge en de aaneensluitende manifestatie Open Lab Ebbinge in Groningen van 21-23 september 2012 toonden een aantal ontwerpers producten die ze in korte tijd hebben kunnen maken van bioplastic en hennep.

Carolijn SlottjeZinniger, Marjolein Perin & Sandra Jongedijk (Plustwee) en Jozephine Duker namen de uitdaging aan te experimenteren met een aantal aangereikte biobased materials. De ontwerpers hadden enkele dagen gewerkt met kneedbaar bioplastic van Protoplast, bioplastic garen van API Emmen en hennep van Hempflax. Daarnaast was het Palmleer van Tjeerd Veenhoven te zien en te betasten, de bamboe bijzettafel van Bloooms en het nieuwe duurzame hout van Roegholt te zien.

House of Design wil laten zien dat er mooie, moderne design producten gemaakt kunnen worden met deze materialen. En dat het veelzijdige materialen zijn, waar allerlei soorten producten van gemaakt kunnen worden. Tijdens de tentoostelling kregen bezoekers een idee van de mogelijkheden die deze materialen van de toekomst hebben.

De producenten van de materialen reageerden erg enthousiast op het initiatief van House of Design om ontwerpers sexy producten te laten maken met hun materialen. Een kans voor de agribusiness, de producenten én ontwerpers. En dit was nog maar de eerste stap. 

Een aantal voorbeelden van de resultaten:

Marjolein Perin is een ontwerpster die met wol werkt, ze vilt vooral. Ze maakt prachtige kleden en kussens. Ze werkt samen met Sandra Jongedijk als Plustwee. Sandra ontwerpt stoffen met onder andere zeefdruk.

Marjolein was meteen erg enthousiast over het kneedbare bioplastic. Het is een materiaal waarop haar wol goed hecht. Ze heeft panelen gemaakt van het bioplastic waarop ze op verschillende manieren haar vilt heeft verwerkt. Het bioplastic laat op een hele mooie manier het licht door waardoor je de patronen van haar vilt goed ziet. Er kwamen allemaal ideeën voor kamerschermen, lampenkappen, noem maar op.
Daarnaast heeft ze combinaties gemaakt met bioplastic, hennep en wol, waar ze nog mee verder wil. Van het garen heeft ze diverse patronen gebreid om te kijken of ze een basis voor stoelen kan maken. Ze heeft een slof gemaakt met de combinatie hennepstof en wol.

Jozephine Duker is een ontwerpster die zich met keramiek en glas bezig houdt. Ze heeft allerlei proeven gedaan met het kneedbare bioplastic en het garen. Ze heeft het gekleurd, gecombineerd met keramiek, met een strijkijzer bewerkt, geprobeerd te blazen alsof het glas is en combinaties gemaakt. Ze heeft dit allemaal prachtig gepresenteerd op kaarten met uitleg.

hod_ole_01_512
Bezoeker bekijkt de experimenten van Jozephine Duker: bioplastic en keramiek

biobased-design-03-jozephine-duker-2_512
Jozephine Duker met op de achtergrond experimenten met bioplastic garen van API Emmen

biobased-design-04-marjolein-perin_512
Pantoffels van hennep en wol, Marjolein Perin

biobased-design-05-expo_512
De expo met de meegroeibare tafels, gemaakt van Accoya, TreeO van Zinniger

treeo-in-regen_512
Accoya is waterbestendig


<< back

Share |