Vind jouw product hier

Crafts and Design Pressure Cooker in Veenhuizen
14-12-2012

Ambachtslieden en ontwerpers uit zes verschillende Europese landen hebben elkaar ontmoet, met elkaar gewerkt en veel ervaringen en ideeën uitgewisseld. Dit gebeurde op 12 en 13 december in het dorp Veenhuizen, van oudsher een cluster van ambachten en werkplaatsen. De Crafts Design Pressure Cooker die hier gehouden werd heeft laten zien dat er mooie nieuwe dingen ontstaan uit culturele interactie, zowel ter plekke als voor de toekomst. De ambachtslieden en ontwerpers namen na afloop een extra tas met bagage mee naar huis. Daarin zaten nieuwe manieren van denken, andere gezichtspunten en heel veel inspiratie. 

De Design Pressure Cooker is al vaker met succes georganiseerd door House of Design en Syntens, de ontwikkelaar van de methode, ook in internationale setting. Deze keer werd de pressure cooker aangevoerd als methode om ambachtslieden en ontwerpers kennis te laten maken met elkaars werk en werkwijze. Om van elkaar te leren, en om het ambachtelijk werk een nieuwe impuls te geven. In een pressure cooker wordt in zeer korte tijd door twee mensen een vraagstuk behandeld, om aan het eind met een oplossing of een werkbaar idee te komen. 

In Veenhuizen waren deelnemers uit Letland, Spanje, Portugal, Griekenland, Bulgarije en Nederland. De initiatiefnemer was Letland, en de provincie Fryslan was de organiserende partij. House of Design was gevraagd om de bijeenkomst vorm te geven. 

Regio Crafts is een Interreg IVC Project van de Europese Unie om de economische bedrijvigheid van ambachtelijk ontwerp en maakwerk te stimuleren. Het doel is het ambachtswerk (craft) uit het ouderwetse imago te hijsen en te laten zien dat er mooie, moderne dingen gemaakt worden met behulp van ambachtelijke technieken en materialen. En niet in de laatste plaats om duidelijk te maken dat er nieuwe mogelijkheden zijn voor zowel handwerkmensen als ontwerpers om gebruik te maken van elkaars expertise. 

regio_crafts_design_pressure_cooker_2012-12_09_512

Mónica Graciela Di Carlo (Spanje) en Steven Krol (Nederland)

regio_crafts_design_pressure_cooker_2012-12_06_512

Eileen Blackmore (House of Design), Inga Salmina (Letland) en Marjolein Perin (Nederland)


<< back

Share |