Vind jouw product hier

Designcafé 'Biobased materials' at Tjeerd Veenhoven
12-04-2012

 

img_8803_512
Opening door Eileen Blackmore.

 

img_8806_512
Rondleiding Tjeerd Veenhoven door zijn werkplaats.

 

Hoogleraar Gert-Jan Euverink van BioBrug begon met presenteren. Gert-Jan Euverink liet ons kennis maken met BioBRUG, een programma dat de groene life sciences in Noord Nederland gaat versterken middels het opbouwen van een netwerk met het regionale MKB, werkzaam op het gebied van de biobased economie. Voor onderzoeks- en haalbaarheidsvragen vanuit het MKB worden masterstudenten Technische Bedrijfskunde en jonge creatieven ingezet.

Biobrug vormt dus een brug tussen Universiteit Groningen en het bedrijfsleven.

Transitie naar een Biobased Economy is een belangrijk onderdeel van een duurzame maatschappij. De overstap van een economie van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare bronnen vereist ontwikkeling van nieuwe vormen van samenwerking, maatschappelijke daadkracht en toepasbare wetenschappelijke innovaties.

Gert-Jan Euverink daagde de ontwerpers uit om na te denken over nieuwe toepassingen van biobased materialen en/of na te denken over ‘gezonde’ hulpstoffen. De vraag of je voor epoxy echt alle ingrediënten nodig hebt of dat je het ook kan doen zonder de schadelijke stoffen geeft goed weer hoe wij als ontwerpers (moeten) gaan denken.

img_8809_512
Presentatie Gert-Jan Euverink

img_8814_512
Presentatie Gert-Jan Euverink

img_8818_512_01
Afsluiting presentatie Gert-Jan Euverink

 

Aansluitend vertelde Pieter Diphoorn van Syntens over hoe zij met ondernemers tot nieuwe biobased producten komen. Er waren veel inspirerende producten getoond, zoals een bioplastic afdekzeil voor de grond om de gewassen te beschermen, tevens diende het afdekzeil als oplosbare compost, daar worden we blij van.

De biomaterialen, o.a. hennep, garen van mais en bioplastics is niet alleen interessant voor de ondernemers, Pieter nodigt ook ontwerpers uit om mee te denken over toepassingen van bio-materialen en nieuwe producten. Er wordt echter wel op gewezen dat er meerdere partijen nodig zijn om van ontwerp tot verkoop tot een succes te maken. We staan wat biobased economy nog in de kinderschoenen en moeten elkaar daarin nog zoeken en vinden.

img_8826_512
Presentatie Pieter Diphoorn van Syntens

img_8830_512
Pieter Diphoorn liet het bioplastic afdekzeil zien en vertelde er wat over

 

Steven van Zinniger Interieur vertelde vervolgens wat hij als ontwerper tegenkomt n.a.v. de vraag van biobased materialen zoals landbouwgewassen om daar plaatmateriaal van te maken om daar vervolgens meubilair van te kunnen maken. Steven ervaart vooral de remmende factor in de informatiestromen. Er is overal wel informatie te vinden en stukken op te vragen maar dan? Het is een hele zoektocht geweest. De uitkomst van zijn onderzoek is 100% biobased schoolmeubilair wat mee kan groeien met de kinderen!

img_8841_512

Steven vertelde over zijn ervaring met biobased materials. Eileen kondigde hem aan.

 img_8847_512
Tussen de sprekers door werd er heerlijke zelfgemaakte soep van Tjeerd gegeten!

Onze laatste spreker was Tjeerd Veenhoven, eerder werd er een schaaltje van palmblad getoond, van Syntens. Dit schaaltje heeft Tjeerd ook bekeken en is o.a. daardoor gaan experimenteren met Palmbladeren. De eerste ontdekking was dat 1 palmblad in Nederland ongeveer 4 euro kost en in India 0,02 ct. Palmbladeren zijn erg stug en breekbaar maar als je ze laat weken in water met als toevoeging glycerine dan blijft het soepel en doet het denken aan leer. Mocht je ‘palmleather’ als leervervanger gaan gebruiken dan zou dat niet belastend voor het milieu zijn en een stuk goedkoper. Tjeerd wil daarbij geen afbreuk doen aan de schoonheid van leer, alleen de mogelijkheden laten zien van zijn nieuwe uitvinding.

img_8851_512
Tjeerd Veenhoven laat zijn palmleren slippers zien en vertelde er wat over.

 

De productie van palmleather vindt plaats in India, naast dat er veel palmbladeren te vinden zijn in India is het ook de bedoeling van Tjeerd om de lokale economie te bevorderen en zijn palmleer-producten lokaal groot te maken. Het is niet zomaar een proces er gaat veel tijd in zitten om tot steeds weer nieuwe toepassingen te komen. Met zijn Palmleer heeft Tjeerd

Veenhoven de Doen materiaalprijs 2011 gewonnen.

 

De producten die we konden bewonderen zijn te vinden op zijn site.

 

img_8860_512
Presentatie Tjeerd Veenhoven over biobased materials

 

Het volgende Designcafé vindt plaats op 12 juni 2012!
Meer informatie volgt nog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


<< back

Share |