Vind jouw product hier

DesignXPO Groningen 2013 door ontwerpster Jetske de Groot
By: Jetske de Groot, 26-06-2013

Verslag geschreven door ontwerpster: Jetske de Groot, bezoekster van de DesignXPO.

 

DesignXPO bewijst dat design in Groningen leeft.

Het doel om design en designers uit Groningen op de kaart te zetten wordt steeds groter aangepakt waardoor er ook een groter groeiend publiek wordt bereikt. Vanwege de inzet en betrokkenheid van bedrijven, organisaties en ontwerpers en de omvangrijkheid van hun activiteiten werd dit jaar de breedte van design en al zijn aspecten inzichtelijk gemaakt, met als leidend thema Biobased Design.

Een vaste waarde voor het evenement zijn de open ateliers of werkplaatsen waarin ontwerpers hun werk in hun eigen werkomgeving presenteren. Het ongrijpbare gedeelte van de creatie door de ontwerper van een nieuw product of interieur wordt voor de bezoekers tastbaarder: een verloren papiertje in een werkplaats met een schets geeft een inkijkje in het proces van de ontwerper. Dit jaar kwam dit ook in de expositie in de Loods naar voren, een indrukwekkende locatie op het Ebbingekwartier waar diverse ontwerpers hun experimenten met biobased materialen lieten zien. Hier kwamen schetsen en materiaalproeven aan bod, maar ook verder uitgewerkte producten zoals de lampen van Bij Josse, waar een afbeelding naar keuze geprint kan worden met een 3D printer voor de ‘kap’. De afbeelding wordt pas zichtbaar als de lamp aan staat. Bij het ontwerp van Huting en de Hoop leek de lamp te refereren naar een tak die zo verder uit kon groeien tot een grote boom gevuld met lichtjes. 

Een stukje van het werk ‘in progress’ kon worden meegepikt bij Platform GRAS. Deze samenwerking tussen Pezy, Platform GRAS en House of Design was bedoeld om een slimme oplossing te vinden voor het meenemen van een rolkoffer op de fiets. Verschillende groepen waren bezig met dit vraagstuk en het bruiste dan ook van de energie. Grote papieren met schetsen en teksten vulden de wand, terwijl er tegelijkertijd testmodellen werden uitgeprobeerd. Hopelijk volgt er binnenkort een uitgewerkt idee welke via crowdfunding op de markt kan worden gebracht.

Naast deelnemende ontwerpers van het eerste uur, zoals Roegholt, Tjeerd Veenhoven en Bloooms, waren er dit jaar ook nieuwe gezichten. Zo stond in de werkplaats van Opmaat aan het Boterdiep Jo Luymes met haar producten van OL&NIJ. Haar producten zijn een herinterpretatie en herwaardering van producten uit kringloopwinkels en krijgen daardoor een eigentijds en uniek karakter. Op deze manier krijgt bijvoorbeeld een tafel een compleet nieuwe uitstraling door een speciale rode coating, maar herinnert het patroon op het blad aan een kanten tafelkleed.

In het Groninger Museum kon de toekomstige generatie aan de slag. Kinderen konden hier hun eigen ontwerp printen met 3D printers. Het enthousiasme en de verwondering van kinderen werkte aanstekelijk. De laagdrempelige kennismaking met deze nieuwe techniek was een groot succes en wie weet zijn hier ontwerpers in de dop geïnspireerd om later zelf te gaan 3D printen. 

In galerie Sign was een expositie te zien van design op het grensvlak met autonome beeldende kunst. Slakkenpoep die getransformeerd wordt tot vloertegels door Lieske Schreuder, of de anatomie van Donald Ducks door Wouter van Tilborg, met minutieus uitgezocht en getoond welke onderdelen één Donald Duck tijdschrift uit bestaat. Design-gerelateerde projecten, maar tegelijkertijd riep het ook vragen op. Zo ook in het project van Jesse Howard, die geen nieuwe producten toonde, maar handleidingen om producten zoals stofzuigers of koffiezetters te maken met onderdelen van andere producten, inclusief een programma om de onderdelen te printen met een 3D printer. Als er een onderdeel kapot is kan het gemakkelijk vervangen worden. Hier werd duidelijk een andere kant van design getoond. 

Het aantal deelnemende partijen heeft ervoor gezorgd dat dit jaar een breed spectrum van design in Groningen toegankelijk werd voor een evenzo breed publiek. Initiatiefnemer House of Design heeft design in Groningen op de kaart gezet en vooral toegankelijk gemaakt. De nieuwe initiatieven die er dit jaar zijn bijgekomen tonen nog meer de verschillende verschijningsvormen van design. DesignXPO heeft zich inmiddels bewezen als platform voor design in Groningen, en ik kijk uit naar de verdere invulling die hier in Leeuwarden en in de volgende jaren aan gegeven zal worden! 

 

img_9761_1024_512

XPO Biobased Design  - Loods, Ebbingekwarier


<< back

Share |