Vind jouw product hier

Enerverend weekend DesignXPO Groningen!
By: HoDnl pop-up store, 27-05-2013

De officiële opening van DesignXPO 2013 werd verricht door Hans Derksen, lector Biobased Economy aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij benadrukte het belang van het onderzoeken van alternatieve grondstoffen, en prees daarbij de ontwerpers die zo frank en vrij het experiment aangaan om mooie dingen te maken van natuurlijke, biobased materialen. Zijn visie is dat het aanbieden van mooie producten op de markt ervoor zorgt dat de vraag groter wordt.

Er gebeurt veel in Groningen, dat is maar weer duidelijk. Een sterke bijzettafel van karton, die je echt kunt gebruiken? Zeker wel! Het kan gewoon. Kun je het verzinnen, dan is het ook uit te voeren. Dat is wat een goeie ontwerper doet. Die denkt niet in onmogelijkheden, maar ziet overal een uitdaging in. En zo blijven ontwerpers zichzelf steeds weer vernieuwen. 

Dit was bijvoorbeeld te zien in de tentoonstelling Future Products in de Loods op het Ebbingekwartierterrein. De opdracht: neem deze biobased materialen en doe er iets mee. Ga je gang, leef je uit! Probeer, experimenteer, zoek uit en maak. In de tentoonstelling werd door sommige ontwerpers ook het ontwerpproces uitgelegd, waardoor de zoektocht naar de eigenschappen en mogelijkheden van een materiaal zichtbaar is geworden. Een zoektocht van uitproberen, weggooien, bij toeval iets ontdekken, dat uitwerken, enzovoorts.

Maar ook in de workshop bij Platform GRAS, waar in groepjes slimme oplossingen bedacht werden voor het meenemen van een koffer op de fiets. Het gonsde daar van de inspiratie, door elkaar aangestoken en elkaar meenemend naar nieuwe manieren van kijken en uitvoeren.

De jeugd heeft de toekomst en als iedereen zo enthousiast blijft over 3D printen als tijdens DesignXPO gaan we nog wat beleven in die toekomst! Het was bij de 3D printworkshop in het Groninger Museum afgeladen vol. De kinderen stonden gewillig in de rij om hun tweedimensionale ontwerp om te laten zetten in een 3D object. Vol trots werden de zelfgemaakte werkjes mee naar huis gevoerd en daar wordt ongetwijfeld nog veel over gepraat de komende tijd!

overzicht-loods_512

Tentoonstelling Future Products in de Loods

hans_derksen_512

Hans Derksen

img_9586_512

Lamp van biobased plastic door Huting & De Hoop

img_9740

Onderzoeksproces naar het maken van kant uit biobased garen door Sarah Sixma

 

img_9782_512

City as Archive in Vos Interieur

img_0045_512

Tentoonstelling in het CBK Groningen

img_9826_512

Workshop koffers en fietsen bij Platform GRAS

 

 

 


<< back

Share |