Vind jouw product hier

Succesvolle Design Pressure Cooker bij Vos Interieur
26-02-2013

Vijf teams van ondernemers en ontwerpers deden vrijdag mee aan de zesde Design Pressure Cooker van House of Design en Syntens. Dit alles gebeurde dit keer voor de derde keer in de inspirerende omgeving van Vos Interieur in Groningen. Een dag lang werd er gewerkt aan ontwerpvraagstukken, die voor de ontwerpers tot dan toe nog niet bekend waren.

Dit is meteen een belangrijk onderdeel van de succesformule van de Design Pressure Cookers: het onbekende, waardoor het probleem met open vizier tegemoet getreden wordt. Maar er zitten meerdere aspecten aan die het tot een succes maken. De soms verrassende matches en het ontbreken van voorkennis die soms juist in de weg kan zitten. De tijd die de teams gegund wordt: een hele dag om met elkaar te werken. En dat mét elkaar werken is iets dat veel genoemd wordt als reden dat de sessie tot resultaten leidt.

In de Design Pressure Cooker weet niemand van tevoren met wie hij of zij gaat werken. Dus werden na de koffie en informele kennismaking de teams aan elkaar voorgesteld door Eileen Blackmore van House of Design. In de geweldige omgeving van de winkel van Vos Interieur mochten ze een mooie designtafel uitkiezen om aan te zitten en aan de slag te gaan.

De deelnemers:

Eska Graphic Board - Ruben Lukas <-> Gerard de Hoop - interieurontwerper

UMCG centrum voor revalidatie - Klaas Postema en Toos Rook <-> Detlef Rhein - industrieel ontwerper (Hamburg)*

Villeroy & Boch - Johan de Groot, Chris Hegeman en Bianca Biemans <-> Lambert Kamps - totaalontwerper en uitvinder

Bright Spark - Maurice Tax <-> Tim Vinke - interieurontwerper

Hempflax - Mark Reinders <-> Steven Krol - interieurarchitect

*De deelname van deze ontwerper is het resultaat van samenwerking tussen House of Design en designxport Hamburg.

De vragen van de ondernemers waren zo divers als ze maar kunnen zijn. Ze varieerden van een oplossing voor schoenen van oudere mensen waar voeten niet goed in zitten tot het zoeken naar een nieuwe toepassing voor een bepaald materiaal. Bright Spark zocht een verbetering van het uiterlijk van zijn waterzuiveringsmachine en kreeg op de koop toe een verbetering van de machine zelf! In dit geval bleek de verrassende match met een interieurontwerper de spijker op de kop geweest te zijn. Door een ontwerper met een frisse, eigen manier van kijken op het product los te laten, worden er vaak dingen opgemerkt die de vakman zelf niet meer opvallen.

Ook de revalidatiearts en orthopedisch schoentechnicus van het UMCG waren aangenaam verrast. Met name door de manier van werken, het out of the box denken, het teruggrijpen naar de kern van het vraagstuk en vervolgens het langzaam opbouwen van de oplossing. Ontwerper Detlef Rhein omschreef het proces als de perfecte samenwerking. De technische kennis had hij zelf niet in huis, maar die kreeg hij aangereikt van de opdrachtgever. Door het stellen van vragen kan een oplossing gaandeweg ontstaan, en dat is precies wat hier gebeurde.

Vrijdag 22 februari 2013 was een zeer productieve en creatieve dag. Tevreden ondernemers gaven aan de resultaten van de Design Pressure Cooker enorm te waarderen. Voor de één lag de oplossing klaar om mee aan de slag te gaan, voor anderen was het een begin van een nieuw proces, waarin de ontwerpers de ideeën verder uit gaan werken. 

design_pressure_cooker_vos_interieur_02_2013-02-22_512

design_pressure_cooker_vos_interieur_03_2013-02-22_512

Tim Vinke en Maurice Tax van Bright Spark

design_pressure_cooker_vos_interieur_04_2013-02-22_512

design_pressure_cooker_vos_interieur_05_2013-02-22_512

Klaas Postema, Toos Rook van het UMCG met Detlef Rhein

design_pressure_cooker_vos_interieur_06_2013-02-22_512

Lambert Kamps en het team van Villeroy & Boch

design_pressure_cooker_vos_interieur_07_2013-02-22_512 

Mark Reinders van Hempflax en Steven Krol

design_pressure_cooker_vos_interieur_08_2013-02-22_512

Alle aanwezigen bij de presentatie

design_pressure_cooker_vos_interieur_09_2013-02-22_512

Presentatie van Gerard de Hoop en Ruben Lukas van Eska Graphic Board


<< back

Share |