Vind jouw product hier

Wetenschap zichtbaar gemaakt in multimediaal kunstwerk Universiteitsbibliotheek Groningen
28-11-2014

Het kunstwerk bestaat uit een waterval van ledschermen die op iedere verdieping van het trappenhuis zijn gemonteerd en doorlopen tot op het plafond boven de entree. Hierover stroomt continu een dynamisch grid van duizenden foto's, video's en teksten van historisch en huidig wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit. Dit grid verandert voortdurend van vorm, waardoor het werk een eigen leven lijkt te leiden. Het trappenhuis van de UB krijgt hierdoor een nieuwe dynamiek. Het Broerplein, waaraan ook het Academiegebouw gelegen is, wordt door de uitstraling verlevendigd, vooral 's avonds en 's nachts.

Het kunstwerk kan verschillende gedaanten aannemen. Bij een ervan wordt een link gelegd met de historie van de plek van de UB, waar vroeger de in 1982 afgebroken Sint-Martinuskerk stond. Het beeldengrid krijgt dan de intense kleuren van de glas-in-loodramen die de kerk eens sierden. Op een ander moment worden de voorbijtrekkende beelden transparant waarbij de aderen van de bibliotheek zichtbaar worden. Een logfile, een beeld van het zoeken in de catalogus verschijnt, het begin van veel bronnenonderzoek.

noname_512

Onderzoekers vanuit alle faculteiten en instituten hebben bijgedragen aan de database die ten grondslag ligt aan SHA_RE. Omdat de wetenschap niet stil staat, blijft het 'levend archief' ook in de komende jaren aangevuld worden met nieuw onderzoeksmateriaal. Het lichtkunstwerk is iedere dag tot na middernacht te zien in de Universiteitsbibliotheek en vanaf het Broerplein. 
Kunstenaar en ontwerper Peter Musschenga woont en werkt in de stad Groningen. Sinds 16 jaar heeft hij een eigen ontwerpstudio. Zijn werk varieert van grafisch ontwerp en webdesign tot theatervormgeving. Hij heeft jarenlang de decors ontworpen voor het Groninger Studenten Cabaret Festival en deed dat ook voor Cabaretmarathons in de Stadsschouwburg Groningen en Carré Amsterdam. Deze decorontwerpen zijn gebaseerd op modulaire structuren die specifiek ontworpen zijn voor het gecomputeriseerde trekkensysteem. Het lichtkunstwerk in de UB Groningen is de eerste op deze schaal.

 

noname_4_512

 

noname_3_512

 


<< back

Share |