Vind jouw product hier

Project:

16/10 2015 - 13/11 2015

3D Printsels - Wat zou Werkman maken met de technieken van nu?

House of Design doet mee aan de manifestatie Werkman 2015 met het project 3D Printsels. We nodigen ontwerpers, zeefdrukkers en 3D experts uit samen te werken aan een 3D geprinte interpretatie van het werk van H.N. Werkman

Wat zou de eigenzinnige H.N. Werkman maken met de technieken van nu? Kun je de gelaagdheid van zijn werk vertalen naar 3D? Is de 3D-printer de drukpers van nu? Hoe zou Werkman kleur, herhaling en gelaagdheid inzetten als hij een 3D-printer als gereedschap zou hebben?

'HET RESULTAAT IS NAAR MIJN AARD'

H. N. Werkman wilde altijd iets nieuws toevoegen, altijd vernieuwen, omdat dat nou eenmaal zijn karakter was. Met het project 3D Printsel wil House of Design ook iets nieuws toevoegen. Een interpretatie maken van zijn werk, met de technieken en onderwerpen van nu. Zondag 27 september ging een team van ontwerpers, vormgevers en studenten design & interieurontwerp aan de slag met een hedendaagse interpretatie van het werk van H.N. Werkman.

Het team:
Eileen Blackmore /House of Design
Sarah Sixma / ontwerper 
Erna de Bie / ontwerper
Tobias Strating / 3D-print expert
docent en 6 studenten van Terra design & styling
Deborah Smit / student Academie Minerva interieurontwerp
Lotte van der Toolen / kunsthistoricus en redacteur Kunstspot

WORKSHOP 27 SEPTEMBER

In de ochtend geeft Sarah Sixma een presentatie over het werk van Werkman, zijn techniek, kenmerken en onderwerpen. Daarna vertelt Tobias Stating over de mogelijkheden van 3D-printen. Vervolgens krijgt de groep een 'voelmarathon' om los te komen van het denken en het zintuiglijk werken te verkennen. Belangrijk is dat de techniek niet de vorm bepaalt. Dit zal vanmiddag tijdens het ontwerpen met de 3D software ook weer terug komen.

Eileen Blackmore: 'Wat opviel was dat de studenten van Terra erg te spreken waren over de abstracte beelden van Werkman, iets wat ik niet van te voren had verwacht. Dit kwam ook terug in de tekeningen die daarna werden gemaakt.' 

In de middag worden er 3 groepen gevormd. Sarah Sixma leidt een groep. Ze leggen de nadruk op beweging in het ontwerp en dat je je onderdeel voelt van het werk. De groep van Erna de Bie vraagt zich af; Wat zit er achter het werk? Je zien niet alles in 1 keer. En in de groep van Deborah Smit werkt iedereen individueel, ze weten niet van elkaar wat ze maken. Daarna gingen de groepen achter de computer om 3D printsels te tekenen om er alvast een paar uit te printen.

Eileen: 'Er was even een bijzonder moment. Iedereen was helemaal in de sfeer van het intuitieve ontwerpen en uit het nadenken gestapt. Toen ze achter de computer gingen zitten en met de software aan de slag gingen om de 3D printsels te maken, verloren ze zich volledig in wat de software zelf te bieden had. Ze waren zelf niet meer aan het stuur leek het. Toen ik ze daar op attendeerde schrokken ze. JA zeiden ze in koor. Het is goed om je technieken te onderzoeken, maar wees altijd bewust van het aandeel ervan in jouw ontwerp en of je dat wel wil zodat je altijd kan bijsturen.'

Na de ontwerpfase wordt de presentatie van het object besproken. Hoe kunnen de losse ontwerpen/objecten met elkaar worden verbonden? Hoe gaan we het presenteren? De groep kiest een kopppeling, die wordt verwerkt in het object, zodat de vormen aan elkaar kunnen worden gekoppeld en dat het ontwerp ook van meedere zijden te zien is. De groep besluit dat het een dynamisch object wordt. Het publiek kan zijn/haar eigen Werkman maken met de losse objecten.

3D Printsels is te zien
* vanaf 16 okt in GRID in het Werkman atelier 
* 25 okt – 1 nov in GRID ontvangstruimte tijdens Werkmanparade
* 12 nov in Minerva Preadiniussingel tijdens eindmanifestatie Live Magazine 

MAAK JE EIGEN WERKMAN

Het publiek kan met de vormen zijn/haar eigen Werkman bouwen. Ontdek wat er gebeurt met de vormen en het object. We vinden het leuk als er wordt geëxperimenteerd en er een foto van wordt gemaakt en deze wordt gedeeld op facebook of twitter met #3Dprintsels.

Je kunt ook zelf een vorm ontwerpen en toevoegen aan het werk. We helpen je je eigen ontwerp te maken en printen het live op de 3D-printer. Dit doen we op:
zo 18 okt 14-17 uur in GRID Werkman atelier
zo 25 okt 13-17 uur in GRID ontvangstruimte / tijdens de Werkmanparade
do 12 nov vanaf 20 uur in Minerva (Preadiniussingel) tijdens eindmanifestatie Live Magazine

teamdeb_tekenendoptrap_web_512_01

3dprintsels_werkmanatelier_tafel_512_02

3D Printsels is onderdeel van de manifestatie Werkman 2015. 3D Printsels wordt financieel ondersteund door het VSB Fonds en het Prins Bernhardfonds.  


Werkman 2015

Zeventig jaar na de dood van H.N. Werkman laat cultureel Groningen zien dat één van haar belangrijkste kunstenaars ook nu nog van grote betekenis is. Het Groninger Museum stelt zijn werk en levensverhaal centraal in een grote overzichtstentoonstelling. Met deze expositie als middelpunt, organiseert Stichting Werkman 2015 een groot aantal activiteiten op verschillende locaties in stad en provincie Groningen. De bevlogen en eigenzinnige drukker inspireert! Houd de website in de gaten, het programma blijft groeien! www.werkman2015.nl<< overview

Share |