Vind jouw product hier

Project:

14/05 2014 - 10/05 2024

Albert Geertjes | Ontwerper van het Seizoen #1

“Albert Geertjes is de nestor van vrije vormgeving” zegt Eileen Blackmore van House of Design. Dat is de reden dat hij als eerste Ontwerper van het Seizoen* een tentoonstelling heeft ingericht in de Bovenkamer van Groningen.

Is Albert Geertjes vormgever of kunstenaar? De stempel design is niet per se van toepassing op zijn werken. Hij voelt zich meer kunstenaar dan vormgever. “Door het werk dat ik doe en de manier waarop ik het uitvoer krijgt werk pas zeggingskracht”. Een voorbeeld van deze werkwijze is Brandend Glas. Een ontwerp gebaseerd op de watertoren. “Bij mij ontstaan ontwerpen eerder uit associatie en het samenvoegen van dingen” zegt Geertjes.

In 1992 werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor deze toren. In alle kranten was daarover te lezen. “In die tijd klapte mijn denkwijze om naar het associatieve, eigenlijk zonder reden zag ik een waterdrager, een soort boiler die men vergeten was aan te zetten. Als je een stad zou willen voorzien van warmwater dan was de dit geschikte locatie. Het idee van stadsverwarming zette om naar het lichtontwerp Brandend Glas”

“Jeetje, wat zitten wij vast aan een rare manier van denken, alsof oud materiaal geen functie meer kan hebben en afgedankt moet worden!”

Deze vrije manier van denken is niet altijd jubelend ontvangen. Na het ontwerpen van de meubelserie Bangkok, in 1982, waarbij golfplaten als materiaal werden gebruikt voelde Geertjes zich niet zo serieus genomen. “De stoeltjes heb ik ingezonden voor een ontwerpwedstrijd in Kortrijk. Toen ik halverwege de tentoonstellingen een kijkje ging nemen stonden mijn ontwerpen weggemoffeld in een hoekje en waren niet meegenomen in het PR materiaal. Dat was wel het moment dat ik dacht; “Jeetje, wat zitten wij vast aan een rare manier van kijken alsof verroest en aangetast, oud materiaal geen functie meer kan hebben. Alsof het afgedankt moet worden! Dat was voor mij wel een omslag punt in het vrijer denken.” Geertjes maakt ontwerpen waarbij juist het materiaal of de associatie het uitgangspunt is.

In de watertoren exposeert Geertjes ontwerpen die tijdloos zijn.

Wanneer vind Geertjes een ontwerp goed? “Als je als ontwerper het idee hebt dat je eigen ontwerp de tijd kan doorstaan”. Dat is niet per se schoonheid hoor! Dat heeft meer te maken de materiaal keuze, en vooral het materiaal in zijn waarde laten waardoor je het gevoel krijgt dat het nut heeft dat het materiaal op die manier gebruikt is.”

In een foto expositie laat Geertjes werk zien uit de afgelopen 32 jaar. Naast deze foto’s zijn er zes ontwerpen te zien van zijn hand. Het materiaal, glas, is op diverse manieren toegepast. Uit de serie ‘Licht Scheppen’ stralen twee ontwerpen een zacht, zwoel licht uit. Terwijl ‘Brandend Glas’ met zijn scherpe hoekige glasrand het licht laat vlammen als een doorzichtig vuur. De eigenschappen van het materiaal komen, zoals in veel van zijn ontwerpen, zonder poespas tot hun recht.

‘Prikbord’ was in het kader van DesignXPO te zien   -   Overige informatie www.designxpo.nl

Albert heeft het stokje inmiddels doorgegeven aan ontwerper Tjeerd Veenhoven (Ontwerper van het Seizoen #2 vanaf september) 

*Ontwerper van het Seizoen: is een nieuw concept van House of Design. Albert Geertjes is als eerste ‘HOD Friend’ uitgekozen voor een tentoonstelling in de Bovenkamer van Groningen. Na deze tentoonstelling geeft Geertjes het stokje door aan een ontwerper van zijn keuze.

 

a_wheel_as_expected_and_foreseen._512 download_01

 << overview

Share |