Vind jouw product hier

Project:

04/07 2013 - 04/07 2013

'Dag van de Architectuur' - Watertoren

Eileen Blackmore  (House of Design): “Er gaat niets boven Groningen, deze term kennen we in het Noorden allemaal. Maar vanaf 2014 gaat er wel degelijk iets boven Groningen:  De watertoren: de bovenkamer van Groningen”

De watertoren aan de Noorderbinnensingel wordt momenteel gerestaureerd maar zal vanaf maart 2014 dienst doen als kantoorruimte, openbare werkplek, auditorium en expositieruimte. Tijdens de ‘Dag van de Architectuur’ kregen we een rondleiding  door en rond de watertoren.

De 45 meter hoge watertoren is gebouwd in 1908. In die tijd werd er een miljoen liter water in de toren opgeslagen. Deze watertoren heeft vooral het UMCG en het omliggende gebied van water voorzien. In 1960 is de watertoren gerestaureerd. De toren is in die tijd niet in de oorspronkelijke staat gerestaureerd en verloor daarmee een deel van de uitstraling die de architect Dhr. Franken in 1908 wel voorbestemd had.

Sinds 1977 heeft de toren niet meer zijn oorspronkelijke functie. Doordat de pomptechnieken zich beter ontwikkelden had de stad Groningen de watertorens niet meer nodig. ‘Onze’ watertoren is sinds dat moment een monumentaal pand. In 1991 heeft de Gemeente Groningen een prijsvraag uitgezet voor de nieuwe bestemming voor de toren met als doel: het, aan het openbaar publiek, ter beschikking stellen van cultureel erfgoed. De ingediende plannen werden in 1991 niet als haalbaar beschouwd.

Nu, 22 jaar later, is de uitvoering gestart die wel aan deze doelstelling zal voldoen. Het beste plan uit 1991 is opnieuw ter hand genomen en zodanig aangepast dat het haalbaar is bevonden. Het huidige plan is omarmt door het Groninger Monumenten Fonds (GMF) het Rijk en de Gemeente en de opening staat vooralsnog gepland in maart 2014.

De oorspronkelijk uitstraling wordt nu weer herstelt en hier en daar worden er kleine knipogen gegeven, naar het oorspronkelijke ontwerp van Franken. Zo wordt het kantoor gedeelte opgebouwd uit zink, als knipoog naar het dak van de toren. De pijlstok die zich binnen het trappenhuis bevindt wordt ook zichtbaar aan de buitenkant van de toren omdat het ontwerp van de liftschacht door een afgeleide van is.

20130622_153451_512

Maar wat gaan wij daar eigenlijk doen?

Ralph Steenbergen (NESK):  “Het is een uitdaging een industrieel pand om te toveren naar een publieksgebouw. Maar vanaf 2014 vervangen we 1 miljoen liters water voor 1 miljoen creatieve gedachten. Een plek waar ‘bruisende’ ideeën ontstaan”

De watertoren wordt een openbaar gebouw waar diverse ruimtes in ontstaan voor verschillende doeleinden. Een auditorium voor lezingen, seminars, presentaties. Een expositie ruimte voor grote en kleine exposities. Rondom het oorspronkelijke waterreservoir worden flexibele werkplekken gecreëerd waar men uitzicht heeft over de gehele stad.

20130622_161916_512

Tevens wordt de toren voorzien van sanitair, keuken en kleedkamers zodat verhuur voor kleine evenementen, voorstellingen, partijen, bijeenkomsten met catering letterlijk op hoog niveau. 

Op de begaande grond wordt een kantorencomplex ontwikkelt voor twee organisaties House of Design (Eileen Blackmore) en NESK (Ralph Steenbergen). Deze twee verschillende organisaties gaan de samenwerking aan in de watertoren. Naast de exploitatie van de watertoren, de programmering en de evenementenagenda blijven beide gewoon hun eigen vak uitoefenen. Eigenlijk wordt het dus 3 in 1.

Voor House of Design betekend dit dat het makkelijker wordt om design cafés, seminars, cursussen en tentoonstellingen te organiseren met catering erbij. Tevens zal House of Design meer en meer een Design Centre worden. Een centrum waar je gewoon kan binnenlopen. Waar we een bibliotheek willen creëren met een leestafel, inspirerende boeken en wellicht een zelf gezet potje koffie. Tot in de Bovenkamer… 

 

20130622_165358_512

 

 

 

 

 << overview

Share |