Vind jouw product hier

Project:

09/05 2014 - 14/05 2034

House of Design is verhuisd - Watertoren

House of Design in de watertoren
Op de begane grond is een kantoorruimte gemaakt waar House of Design, samen met NESK, sinds 14 mei 2014 is gehuisvest. House of Design is ontzettend op haar plek in de gerenoveerde watertoren en is blij om deze locatie als podium te kunnen gebruiken voor ontwerpers.

De Bovenkamer van Groningen
Met de herbestemming van de monumentale Watertoren Noord is Groningen een unieke, sfeervolle locatie rijker! Na de verbouwing biedt de Bovenkamer van Groningen nu een locatie voor bijeenkomsten op hoog niveau. Een prachtige plek voor zakelijke, feestelijke en creatieve bijeenkomsten.

Het voormalige waterreservoir bevat nu, in plaats van één miljoen liter water, een auditorium en expositieruimte met bar. Of het nu gaat om een vergadering, familiefeest, voorstelling of expositie: De bovenkamer van Groningen biedt ruimte aan één miljoen nieuwe ideeën.

Tweede prijs 'mooiste gebouw van Groningen' gaat naar de watertoren
Tweede leven voor watertoren Groningen van 'De Architect'.
RTV Noord over de watertoren: 'watertoren wordt ontmoetingsruimte'
Wat zegt rijksmonumenten over de watertoren?

Bekijk het fotoverslag van de renovatie

Geschiedenis
De 45 meter hoge watertoren is gebouwd in 1908. In die tijd werd er een miljoen liter water in de toren opgeslagen. In 1960 is de watertoren gerestaureerd. De toren is in die tijd niet in de oorspronkelijke staat gerestaureerd en verloor daarmee een deel van de uitstraling die de architect Dhr. Franken in 1908 wel in gedachten had.

Sinds 1977 heeft de toren niet meer zijn oorspronkelijke functie. Doordat de pomptechnieken zich beter ontwikkelden had de stad Groningen de watertoren niet meer nodig. In 1991 heeft de Gemeente Groningen een prijsvraag uitgezet voor de nieuwe bestemming voor de toren. De ingediende plannen werden toen niet als haalbaar beschouwt, omdat er geen geschikte expoitant gevonden kon worden.

Nu, 22 jaar later, is de renovatie afgerond en wordt de exlpoitatie door House of Design en NESK samen opgepakt. Het beste plan uit 1991 is opnieuw ter hand genomen en met een paar kleine aanpassingen toch uitgevoerd. Het huidige plan is omarmt door het Groninger Monumenten Fonds (GMF), het Rijk en de Gemeente.

Afhuren?
Bent u geinterreseerd in het huren van één van de ruimtes of wellicht de hele toren? Neem dan contact op met de Bovenkamer van Groningen via info@debovenkamervangroningen.nl<< overview

Share |