Vind jouw product hier

Project:

06/06 2015 - 12/09 2015

Lambert Kamps - Ontwerper van het Seizoen #4

Lambert Kamps is kunstenaar en ontwerper in Groningen. Zijn werk, zo zegt hij zelf, bevindt zich op het grensvlak van kunst, architectuur en design. Zijn werk lijkt uit een andere wereld te komen en soms zelfs letterlijk uit een omgekeerde wereld. Opblaasbare tenten, bruggen en installaties. Meubelen die lijden aan obesitas en auto’s die op de kop in het water liggen en tot boot zijn omgetoverd. Niets is voor Kamps te gek!

lambert_kamps_shed_turned_into_a_boat_amsterdam__512

“In mijn prilste jeugd wilde ik boer worden, later architect, maar binnen de kunsten en als ontwerper is er meer vrijheid. Dat heb ik nodig!”

Lambert Kamps kwam ter wereld in Groningen op 16 mei 1974. Na de middelbare school wou Kamps iets creatiefs gaan doen, bouwkunde aan de MTS leek een goede keus. Maar deze opleiding voldeed niet aan de verwachting. Hij wisselde van opleiding en koos voor mode en kleding. “Hier was ik op mijn plek, hoewel mode niet mijn eerste belangstelling had kon ik me er naar harte lust uitleven in alle creatieve vakken die de opleiding bevatte”. De kunstacademie was een logisch vervolg, daar begonnen hij het eerste jaar op de modeafdeling. Al snel ontdekte hij dat de autonome richting beter paste. Dus studeerde Kamps in 1999 af als ruimtelijk beeldend kunstenaar. Omdat Lambert Kamps Ontwerper van het Seizoen is van 6 juni t/m 12 september interviewde we hem over zijn werk, idealen en werkwijze.

Waar aan is je werk te herkennen? “Mijn werk is vrij conceptueel en ik probeer altijd vernieuwend te zijn. Het bekendste zijn de vele inflatables (opblaasbare objecten) waaronder een brug, tenten en meubelen. Hoe kom je erop om iets opblaasbaars te maken? “Ik ben begonnen met opblaasbare objecten uit praktische overwegingen, het drijft en indien je het niet nodig hebt kan je het compact opbergen. Al snel begon ik zo groot te werken dat deze overwegingen niet meer op gingen, de opblaasbare objecten werden zo groot dat opslag en opbouwen bijna onmogelijk werd.”

lambert_kamps_inflatable_bridge_exterior_amersfoort_512_01

Welke boodschap zit erachter? “Interessant aan opblaasbare object vind ik dat je enkel het oppervlak (de huid) maakt en de rest is lucht. Binnen mijn werk zoek ik altijd naar oplossingen voor problemen in onze maatschappij.” Zoals de obesitas meubelen, komt een boodschap wel echt aan bij je publiek als er zo’n speelse draai aangeeft? “Het hoeven niet direct praktische oplossingen zijn, in het geval van de obesitas meubelen vind ik het interessant om te zien hoe een dergelijke aandoening volledig uit de hand kan lopen. De vormen die daarbij horen heb ik gebruikt in mijn meubelen. Dit zijn vervolgens hele vrolijke objecten geworden die niet direct het gevoel van ‘een probleem’ oproepen.”

Gert-Jan Soepenberg zegt dat hij in jouw werk het plezier van het maakproces terug ziet… Kun je je eigen werkwijze daarin herkennen? ”Zeker, het maken is voor mij een groot plezier, er zijn ook wel grote projecten geweest waarbij er veel saai werk verzet moest worden, maar er is niets mooier dan iets in je eigen handen zien ontstaan. Het klinkt alsof er in jouw geval nog veel beslissingen gemaakt worden tijdens het maakproces, klopt dit? “Tijdens het maken wordt er inderdaad nog veel beslist, aangezien ik van experimenteren houd gaat er nog wel een iets mis of moet ik aanpassingen doen aan het ontwerp om tot een goed eindresultaat te komen.” Hoe ga je dan om met zo’n tegenslag? “Tegenslag is niet te voorkomen, maar daar leer je wel weer van, het is belangrijk om vooruit te denken. Als je wilt vernieuwen is het toch vaak try and error.” Maar als je een object ontwikkelt in opdracht dan kan het toch geen verrassing meer zijn? "Iedere opdracht is anders maar binnen een opdracht is vaak veel ruimte voor experiment en zo kan je toch een verrassend resultaat neerzetten."

Is voor jou het maakproces ook het leukste onderdeel van vormgeven? “Het ontwikkelen van een idee in samenhang met het maken, de verrassing van wat er uiteindelijk ontstaat.” Hoe komt een idee bij jou tot stand? “Ideeën zijn vaak ingevingen die een tijd in je hoofd zitten, nu zijn dat er vele, maar de blijvende ideeën vormen vaak de basis voor objecten of projecten.”

lambert_kamps_animation_billboard_assen_512

“Ik wil laten zien dat er zoveel meer mogelijk is in de wereld naast alles wat wij nu als standaard zien. Met een beetje creativiteit en energie kunnen we de wereld veel diversiteit geven.”

Veel ontwerpen die ik van je zie hebben iets speels. Is dat ook de bedoeling? "Deels wel en deels is het onderbewust. De concepten ontstaan vanuit serieuze ideeën, maar de vormtaal die ik heb is speels waardoor het geen saaie ontwerpen worden." Hoe kom het dat je vormtaal zo speels is? Wil je ‘onderbewust’ misschien liever niet volwassen worden? ”Volwassen worden is inderdaad geen doel maar een noodzakelijk kwaad. Ik denk dat het heel gezond is om het leven te relativeren en het zo lichter te maken, daar wordt je vrolijker van. Niet alles is en hoeft serieus. Humor in mijn werk vind ik belangrijk , daar wordt ik zelf ook blij van.”

Wordt je weleens niet serieus genomen door deze manier van productontwikkeling? ”Je kan natuurlijk niet iedereen blij maken, maar dat is ook niet het doel. Indien iemand het niet interessant vind kan ik mij dat best voorstellen, ik vind zelf ook niet alle werk van andere ontwerpers boeiend.”

Is het verhaal wat achter de ontwerpen schuilgaat bedoeld om de toeschouwer iets te vertellen, of is het puur een eigen reactie/statement? ”Allebei, ik wil de toeschouwer even deel laten zijn van mijn wereld en ze zo iets meegeven waar ze later nog met plezier aan denken of ze inspireren tot actie.” Wat zou de mooiste actie zijn die voortkomt uit één van je ontwerpen? "Dat de mensen een beetje blijer worden, ook al is het maar voor even."

lambert_kamps_cozy_shelter_inside_london_512_01

lambert_kamps_cozy_shelter__outside_helsinki_2012_512_02

Zijn je producten niet ook erg geschikt voor de design collectie van bijvoorbeeld het Groninger Museum? "Misschien, maar er is vanuit die hoek nog geen interesse getoond." Wie is Lambert Kamps over 10 jaar? ”Ik hoop nog steeds diezelfde onvolwassen jongen als nu te zijn die met een frisse blik de wereld tegemoet treedt.”<< overview

Share |