Vind jouw product hier

Project:

27/11 2014 - 27/11 2014

Pressure Cooker Hamburg - Research & Development

Design in de snelkookpan

Op 27 november 2014 organiseerden designxport uit Hamburg en House of Design een Design Pressure Cooker (DPC).

Beide partijen nodigden ondernemers met een ontwerpvraag uit om hen vervolgens te koppelen aan een ontwerper uit het andere land. Door in het Engels met elkaar te communiceren onstond er naast het Nederlandse en het Duits een derde taal. Deze derde taal wordt gebruikt om de ontwerpvraag te formuleren door de ondernemer en oplossingen te communiceren door de ontwerper. Doordat de deelnemers niet in hun moedertaal communiceren wordt er meer tijd uitgetrokken om duidelijk te maken wat er bedoeld wordt. Het is facinerend om te zien dat juist de verschillen in cultuur en taal goed uitpakken!

De dag voor de DPC hebben de deelnemers, op uitnodiging van de stad Hamburg, gedineerd in Das Alten Mädchen in de Ratsherrn Brauerei. Op dit moment wist nog geen van de deelnemers aan wie hij of zij gekoppeld zou worden de volgende dag. Dit werd pas de volgende morgen bekend gemaakt. Zodra de koppels aan tafel gingen zitten werd de rest van de wereld vergeten. Volledige concentratie!! 

img_2706_512

img_2719_512
Dineren Das Alten Mädchen

De samenwerking tussen beide designcentra versterken is een van de belangrijke doelen die deze DPC nastreeft. Dit doen we door expertise en kennis uit te wisselen. Er daarnaast innovatie op designgebied en een brede groep ondernemers neemt hier kennis van.

Deze vorm van een DPC gaan we tweejaarlijks uitvoeren. 1 in Hamburg en 1 in Groningen. Intresse? Stuur dan een e-mail aan Eileen Blackmore via eileen@houseofdesign.nl

 

Onderstaand vind je een kort verslag van de koppels die hebben samengewerkt in Hamburg:

img_2750_512
designxport, locatie van de DPC

 1. Ratsherrn, bier uit Hamburg
  Gekoppeld aan: Caro Graphic Design (ook fooddesign en liefhebber van eten) 

Vraag: een merk voor het bier die de historie van de ambacht van het brouwen laat zien.

Samen gingen ze terug in de geschiedenis. Om de achtergrond te zoeken en een connectie te vinden tussen Hamburg en Groningen. Een heleboel overeenkomsten kwamen naar voren en ze kwamen uiteindelijk tot de naam 'Wijze Bier'. De 'Wijze' waarop iets wordt aangepakt en het Klinkt als 'Weiss', witbier in het Duits. 

Caro:"Door op zoek te gaan naar een bestaande connectie uit de historie van Hamburg en Nederland, hebben we het volgende ontdekt: In de Duitse geschiedenis speelt zich een dertig jarige oorlog af. In die tijd zjin de grote steden in Duitsland verwoest en verscheurd door deze gebeurtenis. Behalve Hamburg. Hamburg floreert economisch, er ontstaat o.a. een vrijstaat "Freiheit" waar vrijheid van religie, meningsuitting en ambachtschap mogelijk is. Nederlanders vestigen zich ook in de vrijstaat Hamburg om daar kennis en ambachtschap te delen. (De Gouden eeuw in Nederland (ook aan het begin van de 17e eeuw) zorgt ervoor dat Nederland welvarender en rijker wordt.) De open houding en eigenwijsheid is kenmerkend voor de Nederlanders"

img_2729_512

 1. Marketing Hamburg GmbH
  Gekoppeld aan: Rocket Industries, Lisa Sportel en Erik Wolterman

Vraag: Ontwikkel typisch Hamburgs product.
RI heeft eerst de bestaande film over Hamburg bekeken. De teksten hebben zij ingedeeld korte zinnen en onderwerpen. Vanuit daar hebben ze gekeken welke producten en materialen er goed passen bij deze teksten en onderwerpen. Marketing Hamburg was erg verrast over de uitkomst omdat er nu een tastbaar, passend Hamburgs product onstaan is naast de al bestaande film.

Lisa en Erik: "De mensen in Hamburg houden, meer allure (poezie, cultuur, design, architectuur). Aan de hand van teksten uit de huidige Hamburg promo is een posterserie ontworpen. Vormgeving is handmatig gemaakte typografie om zodoende expressie en mensenwerk te benadrukken. Tekstfragmenten bevatten elementen water, vuur, lucht en aard. Serie posters heeft als gemeenschappelijke afzender: Expect/Express Hamburg. Deze serie zou als print op diverse producten terug kunnen komen (van t-shirt tot waterfles). Witte achtergrond en zwarte typografie versterkt het karakter, eenvoud, niet schreeuwerig, passend bij mentaliteit Hamburg."

img_2727_512

 1. Groninger Forum
  Gekoppeld aan: Kwod, Harald Krischer en Florian Borkenhagen

De ontwerpers hebben een zwartelijst gemaakt. Wat juist niet overwogen moest worden! Daarna keken ze pas waar het plan wel aan moest voldoen. Levendige hoeken, half open, bewegende hekken met foto's in plaats van puntige uitstekels om mensen weg te houden.

img_2723_512

 1. Herders van Balloo
  Gekoppeld aan: Svenja Keune , Communicative Surfaces

Het koppel startte met denken over opstapelbare zitblokken gemaakt van wol. Daarna gingen ze over naar kamerschermen met breipatronen van de oude vissermanstruien. Maar ze keken ook naar priveruimtes. Tenten op festivals bijvoorbeeld waarbij de wol de akoestiek ten goede komt. Een aantal mooie oplossingen voor de vraag wat kan ik buiten breien om nog meer met gesponnen wol.

img_2734_512

 1. HuisVeendam
  Linked to: Stephen Williams Associates

HuisVeendam heeft biolaminaat ontwikkelt dat in interieurs kan worden toegepast. De vraag die bij Stephen op kwam was; how does the matrial end?  Samen hebben ze naar verschillende mogekijkheden gekeken. Stephen heeft gedacht over de manier waarop het uiteinde van de laminaatplaten rond gemaakt kan worden. Dat lukt niet met het materiaal zoals het nu is, daarom is er gekeken naar een manier waarop de basisgrondstof rondom het uiteinde gelamineerd kan worden, zodat het niet breekt! Op deze manier kan het materiaal wellicht ook in meubelen verwerkt worden. 

img_2739_512

 1. TUI cruises GmbH
  Gekoppeld aan: Huting en de Hoop (ontwerpers Ward Huting en Gerard de Hoop)

TUI Cruises wil in een van hun cruise schepen een Japans restaurant bouwen. Een dergelijk restaurant zou eigenlijk een open keuken moeten hebben maar dat is op schepen niet toegestaan. Een van de ideeen was om een wand van waterdruppels te plaasten waarop afbeeldingen getoond kunnen worden.

Ward en Gerard: "Tussen de keuken en de trap naar het restaurant ontstond bij het indelen een lege plek, hier wilden we oorspronkelijk een Japanse theeceremonie situeren maar dit concept hebben we niet gedaan omdat het te ver van de belevingswereld van de klanten afstaat. We hebben daarom gezocht naar een eye catcher voor deze plek iets waar mensen echt naar toe komen om het te zien. We dachten aan iets robotachtigs als stille hint naar Japan, een samurai of een echte industrie robot die iets maakt? Deze ideeen welke te ruw waren brachten ons bij het goede plan een watergordijn waarin beelden te zien zijn door het tijdelijk onderbreken van de waterdruppeltjes; hierin is het natuurlijke en het mechanische op passende wijze verenigd."

img_2796_512

 1. Workplace Solutions GmbH
  Linked to: Patrick Loonstra

De haven van Hamburg ligt aan de zuidelijke kant van de rivier de Elbe. Het water in de Elbe is erg ondiep en daarom voor grote schepen heel moeilijk om doorheen te navigeren. Vandaag de dag worden er papieren bootjes gebruikt op een kaart om uitleg te geven aan de schippers die de haven bezoeken. Als een bootjes over de kaart beweegt verdwijnt belangrijke informatie van de kaart onder het bootje. 

Het software bedrijf ter plaatse ontwikkelt momenteel software om dit probleem op te lossen. Patrick kwam met het idee op de informatie van de boot om te keren. Zo is de belangrijke informatie wel leesbaar en worden alleen de buitenste lijnen van de boot getoond.

Patrick: "Ik werd gekoppeld aan twee technische mannen van WPS. Om te plannen hoe boten door de nauwe en constant veranderen dieptes van de haven moeten manouvreren. Momenteel wordt dat gedaan met enorme kaarten. En, je gelooft het haast niet, uitgeknipte schaalmodellen van immense tankers. Geen computer aangeraakt om mooie dingen te maken. De hele dag dus vooral ontwerpen van de workflow. Helemaal niets mis mee, want een goed ontwerp moet zeker niet alleen mooi zijn. 

Aan het einde van de dag, volledig uitgewringd en op, heb ik een 17-tal praktische concepten opgeleverd die bruikbaar zijn om het systeem te bouwen."

img_2738_512<< overview

Share |