Vind jouw product hier

Project:

14/03 2015 - 15/03 2015

Wolsymposium - inclusief Waardeketengesprek

"Bouwen met heidewol"

In het kader van Praktijknetwerk Veenkoloniën ‘Zwoele Drentse Vachten’ organiseerde House of Design samen met de Herders van Balloo het wol symposium ‘bouwen met heidewol’. De gesponnen of gebreide draad van deze wol heeft een interessant karakter. 

 

Programma

Tentoonstelling 
producten, historie en toekomst heidewol - incl. primeur van de film 'vachtkwaliteiten'.

Waardeketengesprek
Professionals, van grondstof tot eindgebruiker, maken kennis. Door kennisdeling worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Sprekers o.a. Professor Han Brezet (TU Delft), Monica Commandeur (Praktijknetwerk "Zwoele Drentse vachten") en Eileen Blackmore (House of Design)

Lezing 
'heideschapen fokken, met kunstzinnige visie op vachtkwaliteit voor de verwerking van heidewol' door Marianne Duinkerken van de Herders van Balloo.

 

symposium-poster-info

De wol

De gesponnen of gebreide draad van deze wol heeft een interessant karakter. De wol lijkt hard, ruw en koud, als van steen, maar het voelt zacht, warm en veerkrachtig aan. De vachten van de heideschapen zijn opvallend door de kleurschakeringen, de lange lokken van het haar en in het bijzonder de stevigheid.

symposium-wol-website_512

Foto’s: © Monica Commandeur (2013, 2014) Het gebruik van deze beelden is beperkt volgens de regels van Wikipedia: CC-BY-NC-SA.

 

Kennisdeling

Door cross-sectoraal verbindingen te leggen hoopt de organisatie dat er op grote schaal kennisdeling plaatsvindt die ervoor zorgt dat heidewol met andere ogen bekeken wordt. Er werden professionals uitgenodigd voor een waardeketengesprek. Lees hier het uitgebreide verslag van het waardeketengesprek.


Mogelijke toepassingen

Heidewol is een hernieuwbare grondstof waardoor dit materiaal goed past binnen de Biobased Economy. Door zijn absorberende eigenschap kan het in de bouwsector als geluidsdemping en isolatie worden toegepast en door de veerkrachtigheid is dit materiaal voor ontwerpers en architecten erg geschikt om mee te werken. De kleurschakeringen en het reliëf van de wol kunnen bij productvormgeving en interieurontwerp van toegevoegde waarde zijn. Een eeuwenoude, traditionele wol wordt op deze manier geherwaardeerd.

img_9964_512 

 

o.a. te zien in de tentoonstelling waren

Verschillende ontwerpers hebben al bewezen dat deze wol ook in deze andere industrieën erg goed toepasbaar is. Melle Koot gebruikt de vachten van de Balloërheide voor zijn kudde stoelen ‘Flock of Chairs’. Claudy Jongstra houdt haar eigen kudde en past de heidewol op internationale schaal toe in samenwerking met architecten als Rem Koolhaas en Jo Coenen. Gerard de Hoop experimenteert momenteel met de toepassing van de gebreide wol in zitobjecten. 

De Herders van Balloo zijn een belangrijke leverancier van deze wol in Noord Nederland. José de Bruin ontwerpt sieraden die herinneringen 'vertellen'. Speciaal voor de expositie werkt zij met heidewol. Grietje Hartman werkt al sinds 1984 in de modeindustrie Ze is in haar loopbaan in aanraking gekomen met merken als Helmut Lang, Martin Margiela en Orson + Bordil. Sinds 2011 ontwerpt zij, onder andere met wol, een accessoirecollectie. Rika Post werd enthousiast door het eeuwenoude kleitablet, vastleggen van tekst in de oudheid, zij legt een verhaal vast door breiwerk in een relïef vorm te geven en zo een leesrichting aan te geven. Sinds 2011 werkt Jenny de Graaf-Schaap met heidewol. Zij zegt; "wat een puur materiaal, zó van het schaap, zó op de naald, zó puur, vol natuur!".

bekijk hier de terugblik

Lees hier het uitgebreide verslag van het waardeketengesprek


Gerelateerde websites

Praktijknetwerk Innovatie Veenkoloniën “Zwoele Drentse Vachten”
Herders van Balloo
Verantwoorde Veehouderij

 

Dit evenement is georganiseerd in het kader van het Praktijknetwerk Innovatie Veenkoloniën “Zwoele Drentse vachten”.

 herdersvanballoo-logo-72dpi-rgb_94     nedworc-72dpi-rgb_200          hod_new_94   

eu-logo-met-slogan_200   rijkslogo-met-slogan-rgb veenkolonie776n-logo-72dpi-rgb_200

 

 << overview

Share |