Vind jouw product hier

Spotlight Archive:

21/10 - 31/10 2017

Dutch Design Week | STRETCH

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2500 ontwerpers aan meer dan 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. DDW onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst.

Het thema dit jaar is STRETCH. Hiermee wil de organisatie zowel deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en zich buiten de comfort zone te wagen.

21-29 oktober in Eindhoven.
Voor gehele programma en kaartverkoop zie www.ddw.nl

ddw_512


details >>
20/05 - 21/05 2017

Maak Festival in Groningen

Het Maak Festival is hét podium voor techniek, creativiteit en vindingrijkheid dat tweejaarlijks plaatsvindt in Groningen. Zaterdag 20 mei is het weer zo ver. Makers uit Noord-Nederland komen met hun nieuwste, mooiste, vetste, coolste project. Ze laten je graag zien hoe ze al dat moois gemaakt hebben en vaak kun je ook meedoen met kleine workshops en zelf iets maken. Je vindt alle makers hier op de website van het festival.

ficus-benjaminnen-2-800x800_512


04/04 - 09/04 2017

Salone di Mobile in Milaan

Van 4 tot en met 9 april kun je in Milaan naar de 56ste editie van de Salone di Mobile. Het evenement werd ooit bedacht om het Italiaanse design onder de aandacht te brengen, maar is tegenwoordig uitgegroeid tot het grootste internationale evenement op het gebied van interieurontwerp.

Groninger ontwerper Lambert Kamps presenteert er zijn Tube Lamp Clock.

17424886_1349748648436656_607476854600022790_n_512


14/12 - 20/12 2016

Hoe duurzaam is je favoriete merk?

Wil je deze kerst een bijzonder kerstcadeau geven dat ook nog eens met liefde voor mens en milieu is gemaakt? Doe dan inspiratie op via de gids van Rankabrand en ontdek welke merken dit jaar “goed” zijn geweest.

Rank a Brand is een onafhankelijke en betrouwbare merkenvergelijkingssite die consumentenmerken in diverse sectoren beoordeelt en vergelijkt op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Lees meer op blog.rankabrand.nl

christmas_campaign_nl_200


10/12 - 11/12 2016

Avond vol kunst, literatuur, muziek en eten in CBK

Zaterdag 10 december vindt in het CBK een nieuwe editie van Wildvang plaats. Het jaarlijkse event dat de spotlights richt op het talent van Groningen. Een avond vol kunst, literatuur, muziek en eten. Tijdens Wildvang maakt wethouder Paul de Rook bekend wie dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium beeldende kunst winnen, een aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen voor professionele, jonge kunstenaars. Wildvang begint om 17 uur.

Wildvang 2016 from CBK Groningen on Vimeo.


09/11 - 12/11 2016

Let's Gro | De toekomst komt steeds dichterbij

Let’s Gro is een inspiratiefestival over de toekomst van de stad. Groningen laat op een positieve zelfbewuste manier zien dat er in het noorden meer te halen valt dan rust, ruimte en gas. Groningen claimt tijdens deze week met recht zijn voortrekkersrol op het gebied van (online) ICT, economie en sociale innovaties. 

Dit jaar zijn er drie thema's: sociaal innoveren, ondernemen in de toekomst en stadse ontwikkelingen.

Let's gro | 9 t/m 12 november op verschillende locaties in de stad.
Meer informatie vind je op letsgro.nl

images


29/10 - 04/12 2016

Future Award voor FLAX Chair

Tijdens Dutch Design Week zijn de Dutch Design Awards uitgereikt. Dit jaar won Christien Meindertsma met haar FLAX Chair in de categorie Product en daarnaast overtuigde ze ook de internationale jury en won daarmee tevens de Future Award: de grote prijs voor het meest belovende ontwerp van de toekomst.

Juryrapport: 'De kwaliteit van de FLAX Chair is van ongewoon hoog niveau en exemplarisch voor het werk van Christien Meinderstma. Van inspirerend conceptueel ontwerp tot ijzersterk materiaalonderzoek is het project tot in detail subliem uitgevoerd. De samenwerking met Label Breed en Enkev is een gouden greep gebleken; samen kwamen zij tot een vrijwel afvalloos productieproces. Het resultaat is een even duurzaam en relevant als elegant product.'

FELICITATIES!!

foto_1.1200x800_512

Alle winnaars vind je op dutchdesignawards.


details >>
03/10 - 19/10 2016

Dream Out Loud - Het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum presenteert met Dream Out Loud een groepstentoonstelling met het thema: social design. De ontwerpers in de tentoonstelling dromen hardop over een betere wereld en zoeken naar oplossingen voor de problemen van nu. Deze vormgevers gaan verder dan mooi design, ze bewijzen dat het anders kan! Minder afhankelijkheid van vlees? Bedenk je eigen vleesvervanger. Oceanen vergiftigd met plastic? Bouw een gigantische ‘zeestofzuiger’! 

Met werk van o.a. Pieke Bergmans, Studio Drift, Formafantasma, Bart Hess, Hella Jongerius, Metahaven, Studio Roosegaarde en Boyan Slat. 

De groepstentoonstelling Dream Out Loud is nog tot en met 1 januari 2017 te bezoeken! Meer informatie en entreeprijzen? Zie: www.stedelijk.nl

we_make_carpets_stirrer_carpet_photo_room_on_the_roof_512We Make Carpets, Stirrer Carpet, photo: Room on the Roof

Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven. Dagelijks open van 10.00 uur tot 18.00 uur, en elke vrijdag tot 22.00 uur.


26/09 - 03/10 2016

Atelier NL

We zijn ‘procesontwerpers’, wat wil zeggen dat we vooral op zoek gaan naar de verhalen achter mensen, materialen en producten.’ - aldus Lonny van Ryswyck. Ze vormt samen met Nadine Sterk Atelier NL. Ze maken o.a. prachtig keramiek van klei en onderzoeken aardetinten van specifieke locaties. 

Je kunt dit proces zien en meemaken op 1 en 2 oktober tijdens Wonen in Groningen.
De ontwerpers staan twee dagen in O42 Interieur met de Earth Paint Installatie en Earth Paint Workshop en op zaterdagavond de Think global, dig local.

Zie ook http://www.ateliernl.com en http://www.wonen-in-groningen.nl


16/09 - 18/09 2016

Wad en Design Festival

Beleef het eiland door de ogen van ontwerpers. Met exposities van diverse ontwerpers, lezingen en wandelingen kom je tot de kern van het Waddengebied.

Wad & Design koppelt ontwerpers aan de natuur en cultuur van het eiland Schiermonnikoog. Samen met de bewoners onderzoeken zij de omgeving en laten ze je opnieuw kijken naar wat je al gezien dacht te hebben.

Tijdens deze evenementen verandert Schier in een creatieve broedplaats voor hedendaagse ambachten, duurzame intelligentie en het erfgoed van morgen.

Zie http://waddesignfestival.com

wad-en-deasign


18/08 - 28/08 2016

Verhalen van over de hele wereld op Noorderzon

Vanaf donderdag barst Noorderzon weer los! Van 18 t/m 28 augustus presenteert het festival nieuw werk van grootheden, oude bekenden en van jonge makers uit landen als Frankrijk, Australië, Cambodja, Noorwegen, België, Duitsland, Thailand, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Finland, Zuid-Afrika, Mozambique en Hongarije. Verhalen van over de hele wereld, verteld in Groningen.

Ook bij ons in de Watertoren is iets te beleven! Zie www.noorderzon.nl voor het gehele programma.


12/07 - 14/08 2016

Gerard de Hoop: kritische ontwerper in de designvoorhoede

Gerard de Hoop is op vele fronten actief, en met succes: zo won zijn kastontwerp FRAMES 2.5 recent een A'Design Award, en de folly die hij samen met Ward Huting ontwierp voor de Fraeylemaborg staat sinds kort te pronken in Slochteren. Ondertussen beweegt hij zich onder ander met een open én kritisch vizier op het terrein van downloadable design: ‘Het is een experiment om te kijken hoe dat in de praktijk functioneert.’ 

gerarddehoop_svdb-web_512


details >>
18/06 - 10/07 2016

Fraeylema Folly Festival: een ode aan het állerleukste fenomeen uit de architectuur!

Al bekend met het fenomeen 'folly'? Nog niet? Geen probleem! In Slochteren een festival gewijd aan deze bon vivant van de architectuur - en dat wil je niet missen!

rene-van-zuuk-folly-koperen-kamer-10-_512

In de achttiende eeuw begonnen Engels grootgrondbezitters hun landschapsparken te verrijken met even nutteloze als fantastische objecten (zoals namaakruïnes, kunstmatige grotten en neptombes), die bekend kwamen te staan als follies.

De Fraeylemaborg in Slochteren heeft dit architectuurverschijnsel nieuw leven ingeblazen door het een geweldig podium te bieden. Na een ontwerpwedstrijd staan er nu tien eigentijdse follies te pronken nabij de borg en op het Erfgoedplein. 

Voor meer informatie en openingstijden zie Fraeylema Folly Festival

Voor een voorproefje kun je ook de uitzending Landinwaarts bekijken van 20 mei j.l., waarin een bezoek wordt gebracht aan de follies van de Fraeylemaborg, of het geweldige artikel lezen dat Peter Dicke schreef voor de website Kunstspot over Gerard de Hoop: 'The King of Frames and Follies'.


07/06 - 14/06 2016

Vrolijk 100 worden? Expo in de Der Aa-kerk leert je hoe!

Een lang en gezond leven, dat wil iedereen wel. Maar wat zijn eigenlijk je kansen om 100 te worden? Kun je hier zelf invloed op uitoefenen? Wat heeft je jeugd en de omgeving waar je opgroeide daarmee te maken? Wat betekent dit voor je huidige manier van leven, op school, bij je familie, je werk, je gezin of je vriendenkring? En voor je toekomstige leven en de keuzes die je wilt maken?

 

schermafdruk_2016-06-06_12.16.31_512_01

 

De tentoonstelling '100 worden... en ervan genieten' gaat interactief met al deze vragen aan de slag. Als bezoeker krijg je een iPad tot je beschikking, die je langs verschillende stands voert. Met behulp van games, quizzen, foto’s, interviews, illustraties en teksten maak je vervolgens kennis met de belangrijkste veranderingen in onze bevolking en hoe deze ons leven beïnvloeden.

Ben je benieuwd wat een hogere levensverwachting betekent voor jouw toekomst en die van volgende generaties? Dan is deze tentoonstelling een must! Voor jong en oud.

Ga naar de website van de RUG voor meer informatie; hier vind je ook de flyer van de tentoonstelling.

 

'100 worden... en ervan genieten'

Wanneer: 7 tot en met 19 juni, 10.00 - 17.00 uur

Waar: Der Aa-kerk

Toegang: gratis!

 


03/06 - 06/06 2016

Over de Vloed: een festival van negentig kilometer lang

Festivals die plaatsvinden op een terrein van negentig kilometer lang: die zijn zeldzaam! Maar in de achtertuin van Groningen gebeurt het, van 3 tot en met 5 juni, wanneer Festival Over de Vloed plaatsvindt langs de Groningse kust. Het festival markeert de ingebruikname van de nieuwe fietsroute 'Kiek over Diek', een fietspad dat de uiterste oost- en westpunt van de provincie Groningen met elkaar verbindt, kortom, een route van Laauwerzee tot Dollart tou! Nou ja, van Lauwersoog tot Nieuw Statenzijl, om iets preciezer en minder poëtisch te zijn.

festival_over_de_vloed_512

Festival Over de Vloed maakt zijn naam waar, en heeft activiteiten, overnachtingsmogelijkheden en horeca in óvervloed. Gelukkig is er een sublieme website (zo goed, dat 'ie na drie weken in de lucht al werd genomineerd voor een Awwward: "The award that recognize the talent and effort of the best web designers, developers and agencies in the world" - hoppa!). Met behulp van deze website stel je met het grootste gemak je perfecte festival samen: ga naar het programma, maak je eigen timetable, en vier negentig kilometer festival zoals jij dat wilt.

 

Festival Over de Vloed

Vrijdag 3 tot en met zondag 5 juni 2016

Locatie: op en rond de dijk tussen Lauwersoog en Nieuw Statenzijl


21/05 - 22/05 2016

Het enige echte KinderBoekenHuis van Nederland opent zijn deuren!

In Holland staat een huis, maar in Winsum staat het KinderBoekenHuis. Voorheen bekend als de Stichting Kinderboek Cultuurbezit, gaat de een na grootste collectie kinderboeken van Nederland nu onder een nieuwe naam en onder een nieuw dak door als  hét nieuwe centrum voor de kinder- en jeugdliteratuur in Nederland - en als je dat bent, dan verdien je een bijzondere vormgeving. De Groningse ontwerpheld Volken de Vlas durfde het aan, en ging samen met leerlingen van de Winsumse basisschool De Tiggeldobbe aan de slag om hele bijzondere objecten te maken. Het basismateriaal? Oude kinderboeken - uiteraard! 

kinderboekenhuis_512

Van deze oude boeken, in staat van ontbinding, zijn borden gemaakt die in het dorp de weg zullen wijzen naar de kinderboekentempel, en lampen die in dit kersverse onderkomen voor literair leeslicht zullen zorgen. Daarnaast ontwierp en maakte De Vlas minibiebjes: kastjes in de vorm van het KinderBoekenHuis, die gevuld kunnen worden met kinderboeken, en gratis ter beschikking zullen worden gesteld aan verzorgingstehuizen, Blijf van m'n Lijf-huizen, asielzoekerscentra, Bed & Breakfasts en horecagelegenheden.

Zaterdag 21 mei, om 16.00 uur, wordt het KinderBoekenHuis met zijn dertigduizend boeken geopend door burgemeester Rinus Michels en leerlingen van de Tiggeldobbe. Het openingsfeest begint die dag in de naastgelegen Nicolaaskerk met een minisymposium over de stand van zaken in de Nederlandse kinderboekenwereld. Onder anderen Karin Vingerhoets (specialist van de állergrootste collectie kinderboeken, namelijk die van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) en schrijver Dolf Verroen zullen vanuit verschillende perspectieven hun licht laten schijnen over dit onderwerp. 

Het KinderBoekenHuis
Kerkpad 2
9951 EP Winsum

www.kinderboekenhuis.nl

 

 


14/05 - 15/05 2016

Eerste editie Fair Fashion Festival in Groningen

Kleding verven met heilig poeder? Van een oude spijkerrok een gereedschapsriem maken? Fairtrade flirten? Het kan allemaal, op één plek, dit weekend. Het Fair Fashion Festival komt voor het eerst naar Groningen, en wie een groen hart heeft en een liefde voor mode, móét hier naartoe. Er zijn workshops - van kleding repareren tot vrienden worden met hennep -, er is een trio masterclasses - verzorgd door MUD Jeans, Marieke Eyskoot en Care Ware -, en uiteraard, kijken, kijken én kopen kan hier ook, dankzij een markt en modeshows. Winkels en merken met mooie namen en dito insteek, zoals Zich Zach, Koko Toko, Saint Basics en Mannenrantsoen, staan paraat om je op een verantwoorde manier te verleiden. Naast mode, ook muziek, goed eten en drinken, en Loesje en Urgenda zijn er ook - écht voor ieder wat wils dus. Vier de wereld van fair fashion mee, en ga met een duurzaam aureooltje weer naar huis.

De eerste Groningse editie van het Fair Fashion Festival vindt plaats in Het Paleis (Boterdiep 111), en wordt gehouden op World Fair Trade Day 2016: zaterdag 14 mei, van 14.00 tot 18.00 uur. Het festival wordt georganiseerd door Young & Fair en Fairtrade Gemeente Groningen. De meeste onderdelen zijn gratis, voor een paar onderdelen wordt een kleine vergoeding gevraagd. Opgeven voor masterclasses en workshops wordt zeer gewaardeerd, en kan onderaan op de masterclasses- en workshoppagina's. 

 

van_hulley-boxershorts_fair_fashion_festival

 

 


23/04 - 07/05 2016

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: ook in Groningen

In de Maasstad wordt momenteel de zevende editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) gehouden. De nadruk ligt deze keer op The Next Economy. Opvallend hierbij is de terugkeer van het ‘maakproces’ in de stad.

In vier zogeheten projectateliers hebben ontwerpers en andere deskundigen zich onder andere beziggehouden met de vraag: Hoe kunnen steden zich voorbereiden op een volgende fase in hun bestaan, waarin oude (economische) modellen zijn uitgewerkt en de ongelijkheid groeit? Hierbij staan Rotterdam, Utrecht, Brussel en Groningen centraal. 

Onder de noemer Nordic City focust het IABR–Atelier Groningen zich op het lokaal voeren van de dialoog over de kansen van de energietransitie. Daarom zijn de resultaten niet alleen in Rotterdam te zien, maar ook in Groningen zelf (zowel in de stad als in de provincie). Kijk op de website van IABR om te zien waar en wanneer de Nordic City neerstrijkt in Stad en Ommeland. 

IABR-2016-The Next Economy duurt tot en met 10 juli. Naast de hoofdtentoonstelling is er een uitgebreid programma, met onder meer lezingen, debat en speciale 'atelierdagen'.

 

iabr_kaart_regio_groningen_512


16/04 - 25/04 2016

Goud zoeken tijdens de Nationale Museumweek

Van 16 tot en met 24 april is het de Nationale Museumweek. Niet minder dan vijfhonderd Nederlandse musea doen mee, en plaatsten onder de noemer 'Ons Echte Goud' hun schatten prominent in de schijnwerpers. Er zijn veel extra activiteiten, zoals workshops en lezingen, en de meeste musea zijn tijdens de Museumweek gratis of tegen gereduceerd tarief te bezoeken.

Designliefhebbers kunnen op meerdere plekken hun hart ophalen....

 bvof_2014_0826_fb_2_512


details >>
12/04 - 15/04 2016

Groningers op de Salone di Mobile

In Milaan vind van 12 tot en met 17 april de 55ste editie van de Salone di Mobile plaats. Het evenement werd ooit bedacht om het Italiaanse design onder de aandacht te brengen, maar is tegenwoordig uitgegroeid tot het grootste internationale evenement op het gebied van interieurontwerp. Ook Groningse ontwerpers zijn vertegenwoordigd op de Salone di Mobile. Bijvoorbeeld Lambert Kamps (foto: Tube Lamp Clock), Jack Brandsma en Tjeerd Veenhoven.


12974327_1026735497404641_2806273402700364894_n_200

 

 

 


details >>
28/03 - 10/04 2016

Gerard de Hoop introduceert nieuwe meubellijn en FRAMES genomineerd voor A'Design Award

Boekenkast Frames 2.5 van ontwerper Gerard de Hoop is genomineerd voor A'Design Award 2016. Felicitaties!

Tegelijkertijd introduceert Gerard de Hoop een nieuwe meubellijn: FLACK. Het bestaat uit tafels en kasten en is ontwikkeld in samenwerking met OpMaat3D. De meubels worden direct geleverd als flat-pack aan de klant, daardoor kan de prijs relatief laag blijven. 

De materialen die gebruikt worden zijn gelakt berkenmultiplex en Decor MDF (100% PEFC). Andere materialen en kleuren zijn ook mogelijk.

Zie: www.gerarddehoop.nl

frames-2.5-01-3600x3600-1_512


17/03 - 20/03 2016

Kom uit je nest op Wonen&Co de beurs

Wonen&Co de beurs heeft van donderdag 17 tot en met zondag 20 maart maar één gouden tip: kom uit je nest! Dit is het voorjaarsthema van de elfde Wonen&Co, die jaarlijks ongeveer 40.000 mensen op de been brengt. Met een broeinest aan woontalenten, tiny houses verscholen achter typische Amsterdamse gevels, Wonen&Co huisartiesten, rollende kamers, een vlogcinema en zelfs de primeur van een eigen bankenlijn komt Wonen&Co de beurs opnieuw verrassend voor de dag.

12801247_996386540422565_4073972581976269165_n_512


details >>
27/02 - 09/03 2016

Design in Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden

Keramiekmuseum Princessehof zet vanaf dit voorjaar design in de schijnwerpers. Een nieuwe serie designtentoonstellingen start op 27 februari met Olivier van Herpt en zijn zelfgemaakte 3D-kleiprinter. De succesvolle jonge ontwerper zet hiermee een nieuwe stap in het maken van keramiek. Laagje voor laagje wordt de klei geprint, waardoor de keramische objecten een fijne, strakke textuur krijgen die met de hand onbereikbaar is. De tentoonstelling Design #1 Olivier van Herpt laat tot en met 2 oktober 2016 de machine en de geprinte objecten zien.

functional-3d-printed-ceramics_512

http://www.princessehof.nl/


18/02 - 01/05 2016

Creatieve studenten opgelet! Noorderbreedte wil jouw coverontwerp

Noorderbreedte bestaat veertig jaar, en dat wordt frontaal gevierd: het tijdschrift, dat zich onder andere richt op landschap, architectuur, cultuurhistorie, duurzaamheid en leefbaarheid, nodigt alle creatieve studenten in Noord-Nederland uit een cover te ontwerpen voor de jaargang van 2017. Noorderbreedte verschijnt vijf keer per jaar, dus je maakt vijfmaal kans dat jouw ontwerp wordt gepubliceerd. Het gaat om de voor- én achterkant van het magazine, en inzenden kan tot 1 september 2016. Alles wat je verder moet weten staat op de website van Noorderbreedte, en wie verlegen zit om tips, kan terecht op de website van Kunstspot voor een heel handig artikel.

 

noorderbreedte_cover_512_01


04/02 - 14/02 2016

new life for old jeans - Blue loop originals

Blue Loop Originals is een Nederlands kleding merk dat oude spijkerbroeken een nieuw leven geeft. Ze verwerken de textielvezels en spinnen daar nieuwe garens van waarmee ze de meest prachtige kleding maken voor heren en dames.

Een van hun producten is de bekende visserstrui naar aanleiding van het boek van Stella Ruhe.

http://www.bluelooporiginals.eu 

harlingen_dames_open-270x290


28/01 - 04/02 2016

De experimenten van Joris Laarman

Joris Laarman is een jonge ontwerper die op een innovatieve manier experimenteert met materiaal en techniek. Bekende kunstwerken zijn de radiator in rococo-stijl Heatwave, de Bone chair en de crowd fabricated chair. Hij krijgt momenteel wereldwijd aandacht met zijn 3D-geprinte stalen brug in Amsterdam. 

portet-anita-joris_low-1500x630_512


details >>
19/01 - 26/01 2016

Full grown: harvest living trees into chairs

Ter inspiratie een bijzonder project van kunstenaar Gavin Munro: 'Using ancient techniques combined with modern technology we grow, graft, nurture then harvest living trees into Chairs, Tables, Sculpture – anything you can imagine.'

fg_chairs_just_cropped_at_hopton_512


details >>
15/12 - 22/12 2015

Gespot tijdens de DDW: Weaving Warp

Van 17 tot en met 25 oktober 2015 vond de Dutch Design Week plaats. Dit jaar was het thema
“What if?''. Ruim 275.000 bezoekers hebben de Dutch Design Week bezocht. Heb je het gemist? Niet getreurd.. House of Design heeft voor jou een aantal hoogtepunten op een rijtje gezet! In de maanden november en december wordt er elke week in de Site of the Week een ontwerper, product of project uitgelicht. Deze week: Weaving Warp

img_3502_512_01


details >>
09/12 - 15/12 2015

Gespot tijdens de DDW: PSHA Groningen

Van 17 tot en met 25 oktober 2015 vond de Dutch Design Week plaats. Dit jaar was het thema
“What if?''. Ruim 275.000 bezoekers hebben de Dutch Design Week bezocht. Heb je het gemist? Niet getreurd.. House of Design heeft voor jou een aantal hoogtepunten op een rijtje gezet! In de maanden november en december wordt er elke week in de Site of the Week een ontwerper, product of project uitgelicht. Deze week: PSHA Groningen

img_3517_512


details >>
03/12 - 09/12 2015

Gespot tijdens de DDW: De Allegorie van het zuiden

Van 17 tot en met 25 oktober 2015 vond de Dutch Design Week plaats. Dit jaar was het thema “What if?''. Ruim 275.000 bezoekers hebben de Dutch Design Week bezocht. Heb je het gemist? Niet getreurd.. House of Design heeft voor jou een aantal hoogtepunten op een rijtje gezet! In de maanden november en december wordt er elke week in de Site of the Week een ontwerper, product of project uitgelicht. Deze week: De Allegorie van het zuiden

img_3546_512_01


details >>
30/11 - 02/12 2015

Klimaattop van start

Meer dan honderd wereldleiders zijn in Parijs voor de 21e klimaattop van de Verenigde Naties, die maandag begint en twaalf dagen duurt.
De conferentie duurt van 30 november tot en met 11 december en wordt ook vaak aangeduid als COP21; Conference of Parties.

De wereldleiders vergaderen er over het klimaat, de opwarming van de aarde en manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.


details >>
30/11 - 02/12 2015

Frisian Design Factory

De Frisian Design Factory is een initiatief van NHL Hogeschool. Studenten werken er samen met overheden, bedrijven en andere organisaties aan complexe en multidisciplinaire vraagstukken van de toekomst. 

House of Design organiseert samen met FDF een design pressure cooker rondom water op 8 december in de Blokhuispoort. Gedurende één dag werken ondernemer en ontwerper aan een ontwerpvraag. 

 

 

logo_fdf_94

 


details >>
22/11 - 30/11 2015

Gespot tijdens de DDW: Nature meets Design

Van 17 tot en met 25 oktober 2015 vond de Dutch Design Week plaats. Dit jaar was het thema “What if?''. Ruim 275.000 bezoekers hebben de Dutch Design Week bezocht. Heb je het gemist? Niet getreurd.. House of Design heeft voor jou een aantal hoogtepunten op een rijtje gezet! In de maanden november en december wordt er elke week in de Site of the Week een ontwerper, product of project uitgelicht. Deze week: Nature Meets Design

img_3435_512_01

 


details >>
11/11 - 12/11 2015

Frisian Design Factory opent de deuren in Blokhuispoort

Op woensdag 11 november wordt  de Frisian Design Factory van de NHL Hogeschool geopend. De organisatie is gevestigd in het Alkovengebouw van de voormalige Blokhuispoort gevangenis. The Frisian Design Factory is een co-creatie platform en is onderdeel van de Global Design Factory Network. De organisatie wil regionale innovatie versnellen met partners uit het bedrijfsleven, wetenschap, educatie en overheid.

House of Design organiseert 8 december samen met FDF een design pressure cooker rondom het thema water.

logo_fdf_94


details >>
22/10 - 26/10 2015

Dutch Design Week met talent uit het Noorden

De Dutch Design Week is in volle gang. DDW viert de verbeeldingskracht met de vraag waarmee elke ontwerper en alle vernieuwing begint. De vraag van iedereen die gelooft dat alles beter, mooier of efficiënter kan, en in ieder probleem de uitdaging herkent.

Ook dit jaar staan er ontwerpers uit het Noorden op DDW. Bijvoorbeeld Carolijn Slottje en Tjeerd Veenhoven 

ddw_logo_2015_zwart_datum_94


details >>
06/06 - 30/09 2015

Ontwerper van het Seizoen #4 | Lambert Kamps

Op 6 juni heeft Gert-Jan Soepenberg de titel ‘Ontwerper van het Seizoen’ overgedragen aan Lambert Kamps. Vanaf begin juni tot eind september (we nemen in juli vakantie) mag hij zich Ontwerper van het Seizoen noemen.

_mg_4384_1_200

Lambert Kamps is kunstenaar en ontwerper in Groningen. Zijn werk, zo zegt hij zelf, bevind zich op het grensvlak van kunst, architectuur en design. Zijn werk lijkt uit een andere wereld te komen en soms zelfs letterlijk uit een omgekeerde wereld. Opblaasbare tenten, bruggen en installaties. Meubelen die lijden aan obesitas en auto’s die op de kop in het water liggen en tot boot zijn omgetoverd. Niets is voor Kamps te gek!


details >>
15/02 - 05/06 2015

Ontwerper van het Seizoen #3 | Atelier Gert-Jan

Gert-Jan Soepenberg is productontwerper en interieurarchitect in Groningen. “Mijn ontwerpen staan voor kwaliteit: ze tonen een ambachtelijke en industriële eerlijkheid." 

10407479_877215642312305_2192278737037069069_n_200

In de aankomende drie maanden vind je op deze plek diverse nieuwtjes over Atelier Gert-Jan, zijn bezigheden, de nieuwste ontwerpen, en materialen waarmee hij experimenteert!


details >>
21/10 - 28/10 2014

Het Nieuwe Instituut | Onderzoeksproject Natuur & Ruimtelijk ontwerp

"De verandering van het klimaat en het opraken van grondstoffen maken een nieuwe verhouding van de ontwerpwereld tot de natuur noodzakelijk" zegt Het Nieuwe Instituut in een persbericht op 2 oktober 2014.

House of Design ziet om haar heen steeds meer partijen richten op klimaat, grondstoffen, biobased economy, blue economy, nieuwe toepassingen en nieuwe technologieen. Daar besteden we graag aandacht aan!

unnamed_02

 

 


details >>
19/08 - 31/08 2014

SIGN presenteert: the primitive animation op Noorderzon

Terug naar de animatietechnieken voor de digitale mogelijkheden: The primitive animation is een introductie in de wereld van primitieve animatie. Met wonderlijk bewegende mechanieken, gemaakt van onder andere een typemachine, hout en touw, weet theatermaker en beeldend kunstenaar Jaime Ibanez zijn verhalen te vertalen naar een primitieve animatievorm. 

 

2777748378


details >>
20/01 - 02/02 2014

Spotted at IMM Keulen: Pension fur Produkte

Pension fur Produkte is aanbieder van woonaccessoires. Tijdens de IMM Keulen in 2013 werden ze winnaar van de Interior Innovation Award met modulaire kastsysteem ST16. 

Dit jaar komt het design platform met een aanvulling op het systeem wat vorige jaar de award won. Daarnaast presenteerde het platform twee nieuwe produkten tijdens IMM Keulen.

C Quadrat van Angela Schlosser is in principe een kapstok maar is multiinzsetbaar ook in de keuken bijvoorbeeld. Magic Mirror is een spiegel van Gregor Kolorewicz. Wellicht brengt dit ontwerp je een beetje van de wijs.

20140115_100624_512


details >>
05/01 - 05/01 2014

GRON - nieuw design label in Groningen

Anne Varekamp, Tim Vinke en Josse Veen zijn alle drie lid van House of Design en samen met Jildou Lindhout zijn zij onlangs het Groninger Design Label GRON begonnen. 

schermafbeelding-2013-09-26-om-12.03.34_512

 


details >>
01/01 - 08/01 2014

Langste Membership is voor Roderick Vos

Hoewel Roderick Vos de vernoeming op Hodnl Houseofdesign niet direct nodig heeft is het toch een leuk nieuwtje dat hij sinds 1997 lid is van House of Design. Hij staat daarmee op nummer 1 en heeft het langste membership op dit moment. 

Roderick zegt over de opinie van Studio Roderick Vos o.a. het volgende: “Ik wil niet continu worden geëntertaind of anderen entertainen. Ik probeer je gelukkig te maken met mooie gebruiksvoorwerpen. Dingen waaraan een esthetisch genoegen te beleven is. Sterke vormen waarvan je voelt dat ze ‘mooi’, ‘goed’ en ‘echt’ zijn.”

mama-roderick-vos-klein-maakproces_512


details >>
24/12 - 01/01 2014

Textiel-ontwerpersduo Plustwee

Vandaag is Plustwee precies 1 jaar en 3 dagen lid van Hodnl Houseofdesign. Plustwee is een ontwerpersduo dat bestaat uit de dames Marjolein Perin en Sandra Jongedijk. Zij zien de samenwerking als grote meerwaarde vandaar dat ++ het logo is van het merk. 

Op de website leggen de dames de aanvulling zo uit: ‘De gelaagdheid in ++ producten is de som van onze kwaliteiten; Marjolein is sterk in het creëren van texturen en structuren in selectief gekozen materialen in combinatie met wolvilt. Sandra’s kracht ligt in het vinden van kleurcombinaties, vorm en compositie en het ontwerpen van prints.’

1375055_371937436274767_1052692241_n_512


details >>
20/12 - 24/12 2013

Tim Vinke | Product & Interior Design

Tim Vinke is member sinds 2009 en het afgelopen jaar meerder malen actief betrokken geweest bij projecten van Hodnl Houseofdesign. Zo heeft Tim meegewerkt aan OntmoetDesignop de Wonen en Co beurs, was hij ontzettend hard aan het werk op DMY Berlin om de prachtige stand van Groninger Design te maken en mochten we tijden Designxpo, de door hem gemaakte, presentatie kubussen gebruiken!

We hebben het laatste nieuws geplukt van zijn Facebook pagina 
Tim Vinke - Product & Interior Design

pi_stool_en_big_foot_in_amersfoort_512


details >>
04/10 - 11/10 2013

Hoeli Stoeli tijdens Wonen in Groningen

Studio Bleep staat met een spel variant van Zombies ate my Game op de Grote Markt in Groningen. Kinderen kunnen via een interactief spel (gebaseerd op het prijswinnende spel Kweekvijver) hun eigen stoel ontwerpen, thuis uitprinten en stemmen op de mooiste stoel.

hoelie-stoelie_512

 

 


details >>
22/02 - 28/03 2013

House of Design was bij Object Rotterdam

Door:  Jolinde

orotterdam_1_200
 

“Wil je naar Object Rotterdam om ervaring op te doen voor de DesignXPO? Ja natuurlijk, leuk maar wat is dat eigenlijk!

Een beurs waarop unieke of in oplage geproduceerde objecten worden getoond. Object Rotterdan legt het snijvlak bloot tussen design, crafts, fashion en beeldende kunst met....details >>
06/10 - 06/11 2012

hamburgunddesign

Hamburg is dé designstad in Duitsland.

Bijna 2800 ontwerpers en ontwerpburo's maken Hamburg tot de design metropool van Duitsland. Het design in Hamburg bestrijkt mode, sieraden, glas en textiel tot industrieel en product ontwerp, van interieur, tentoonstellingen tot communicatie ontwerp, verpakkingen, grafisch ontwerp voor producten, bedrijven, services en merken.

2012-10-hud_head_visual_512

http://www.hamburgunddesign.de/index.php?lang=en


12/06 - 12/07 2012

Overzicht kunstacademies eindexamenposities

Overzicht eindexamententoonstellingen kunst- en designacademies Nederland 2012

Hier vind je een overzicht van academies in Nederland en hun eindexamenexposities.


details >>
25/04 - 25/05 2012

Designcafé 'Biobased materials' bij Tjeerd Veenhoven

Op 10 april 2012 vond er weer een Designcafé plaats. Het designcafé stond in het teken van Biobased Economy. Tjeerd Veenhoven was de gastheer. Hij was net terug van zijn reis naar India en had veel te vertellen over zijn uitvinding palmleer. Naast Tjeerd Veenhoven gaven ook Hoogleraar Gert-Jan Euverink van BioBRUG , Pieter Diphoorn van Syntens en Steven Krol van Zinniger een presentatie.

De opkomst was groot! Zo’n 23 ontwerpers en geïnteresseerden waren aanwezig. Tjeerd Veenhoven had heerlijke soep gemaakt die tussen de sprekers door genuttigd werd.

img_8815_512


details >>
20/03 - 15/09 2012

Wereld Design Hoofdstad 2012: HELSINKI

Het nieuws bereikte ons op 25 november 2009: Helsinki was benoemd als Design Hoofdstad van 2012.

Het Wereld Design Hoofdstad initiatief promoot en ondersteunt het culturele, sociale en financiële gebruik van design. De titel word elk jaar toegewezen door de International Council of Societies of Industrial Design (Icsid).

Er zijn veel individuele onderscheidingen in het ontwerp-werkveld, maar de benoeming tot Wereld Design Hoofdstad 2012 is uniek, omdat het zich richt op de bredere impact van design op openbare ruimtes, economieën en burgers. wdchelsinki2012.fi

Via de Spotlight plaatsen wij regelmatig updates en interessante links over dit event: NIEUWS HELSINKI

helsinki_512 


details >>
17/01 - 14/02 2012

Design in Groningen 2011 groot succes!

De Design Pressure Cooker was ook tijdens deze editie van Design in Groningen een groot succes! De Design Pressure Cooker vond voor de derde keer plaats in Groningen.

lunch_tijden_dpc_bij_doppler_img_8465_512


details >>
01/01 - 01/11 2012

Projecten House of Design

Bezoek onze project pagina.

 


05/11 - 07/12 2011

Lancering van een nieuw merk: Young and Hanson

yongandhanson_squatbird_30651_200

Squatbird - Carolijn Slottje

Tijdens het event Design in Groningen werd het nieuwe designmerk Young and Hanson gelanceerd. Een aantal producten zijn nog steeds te zien in de tijdelijke pop-up store bij Vos Interieur.


details >>
30/07 - 30/09 2011

Spotlight: Eindexamenexposities

ellen-sprik_512
De zomer nadert, gezien het weer zou je dat niet zeggen, maar op kantoor merken we het des te beter. Nog even een week of twee focussen en dan genieten van een welverdiende vakantie.
Gelukkig bestaan deze laatste dagen niet alleen uit spoedklusjes en het afronden van de boekhouding. We mochten weer eindexamenwerk gaan bekijken.


details >>
30/05 - 30/07 2011

Spotlight Willem van Landeghem

img_7593_94Willem van Landeghem is na zijn bachelor in Product Ontwerp aan de ArtEZ Kunstacademie in Arnhem verhuisd naar Londen om daar een master te gaan doen in Keramiek & Glas. Daar is hij in 2009 afgestudeerd.

In deze spotlight zijn wij van House of Design nieuwsgierig naar het werk van onze nieuwe member: zijn inspiratiebronnen, de invloed van Londen op zijn huidige werk en zijn keuze om weer terug te komen naar Nederland.

 

 

 


details >>
29/03 - 30/05 2011

Nieuwe ontwikkelingen House of Design

hand_94
Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat de HoDsite een nieuwe look heeft... De oude website was zowel wat het uiterlijk als de technische mogelijkheden betreft inmiddels bijna retro geworden... Met meer gemak vóór en achter de schermen en een lay-out die veel meer mogelijkheden biedt, kunnen we verder groeien.


details >>
01/03 - 29/03 2011

Leen van Wijngaarden

De meubelontwerpen van Leen van Wijngaarden kenmerken zich door contrasten en spannende vormen, met een element van verassing, verwarring of humor. Naast eigen werk ontwerpt en maakt hij in opdracht; van idee tot resultaat.


details >>
01/03 - 01/04 2011

Spotlight Archief

Hier vind je het archief van onze spotlights sinds 2008 tm 2010!


details >>
30/11 - 18/08 2014

Interview Atelier Gert-Jan - Over zijn werk, ambacht en vakmanschap

We vroegen Gert Jan Soepenberg een aantal vragen te beantwoorden!

Wie is Gert Jan Soepenberg?
GJ: Ik ben productontwerper en interieurarchitect in Groningen. Mijn ontwerpen staan voor kwaliteit. Ze tonen een ambachtelijke en industriële eerlijkheid. Ik geloof dat het onmogelijk is gekoesterde producten te creëren als je in de eerste plaats het oorspronkelijke ontwerp niet alle aandacht geeft die het verdient. Al mijn producten zijn met oog voor detail en kwaliteit ontworpen en gemaakt van eenvoudige, natuurlijke of hergebruikte materialen.

origineel_formaat_soepenberg-18-bewerkt-klein_512

Vase #1 van Atelier Gert Jan staat in het kader van DesignXPO bij CBK Groningen. Te zien t/m 22 juni 2014. www.designxpo.nl

Bekijk de rotatiegietmachine hier

 


details >>

Share |